Делегација Српске Православне Цркве приспела је у Бризбејн

У вечерњим сатима истога дана, делегација Српске Православне Цркве приспела је у Бризбејн где је од стране српског благоверног народа организован свечани дочек на локалном аеродрому, уз традиционално послужење хлебом и сољу и раздрагану дечицу у народној ношњи. Посећена је црква Светог Николе у месту Вулунгаба, једна од три српске цркве посвећене Светом Николају Мириликијском Чудотворцу (најстарија православна црква у граду је руски храм у Бризбејну који је такође посвећен Светом Николи) где је делегацију дочекало мноштво дивног народа обученог у разнолике српске народне ношње. Домаћини су били протојереј-ставрофор Јован Цветић, старешина, протођакон Миодраг Томић, живописац, и г. Иво Златковић, председник Црквене општине.

После одслужене доксологије и размењених поздравних речи, уследио је посве занимљив културно-уметнички програм на отвореном, у извођењу фолклорне групе која достојно представља ову живу заједницу у Бризбејну. Нарочито ваља истаћи да је и поред изненадне кише, готово провале облака, овај уметнички састав свој програм извео до краја уз велико одушевљење свих присутних које невреме није спречило да уживају у величанственом тренутку доласка Патријарха српског у њихово место.

13. марта 2016. године, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј началствовао је светом Литургијом у другој цркви посвећеној Светом Николи у месту Вајкол, а обележена је и крсна слава црквене и српске школе, фолклорне групе и Српског омладинског удружења СОЈА. Домаћини овог последњег у низу славља били су протојереј-ставрофор Велибор Бојичић, архијерејски намесник, г. Стеван Влаисављевић - председник Црквене општине, и господин Дарко Цвитановић - председник Удружења СОЈА.

У парохијској сали послужен је свечани ручак уз присуство великог броја верника. Уследили су обострани узајамни поздрави благодарности - домаћина гостима због показане посвећености и спремности да се превали огроман пут, е да би се посетила браћа у расејању и подсетила на благословени почетак и значај Великог и часног поста; гостију домаћинима, пре свих добром домаћину у лику Његовог Преосвештенства Епископа аустралијско-новозеландског г. Иринеја, који је уз помоћ подручног му свештенства успешно организовао прву званичну посету Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја српским заједницама у више места ове далеке земље, што за наше вернике у Аустралији представља догађај од ванредног значаја - а гостима је било изузетно духовно освежење.

Као и на свим ранијим сусретима, и овај последњи је протекао у тону очинског старања и архипастирске бриге Његове Светости да благоверни народ који је у окриљу Светосавске Цркве Православне и у будуће остане крепак у вери и бодар у борби за очување канонског јединства унутар Митрополије аустралијско-новозеландске. Појединци који намерно исто нарушавају, представљају одрођене бивше чланове Цркве, чији лични интереси и материјална добит превазилазе спознају о томе шта значи бити Православни Хришћанин, нарочито у неправославном свету, код њих самих гушећи свест о светости и благодатном значају Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве - чијег је бића саставни део Српска Православна Црква.

С тим у вези, Патријарх српски је још једном, благодарећи свим добрим људима коју су у Аустралији делегацију Српске Православне Цркве достојно дочекали, поздравили и у миру испратили - онима другима који несувисло бунтују, поручио да се окану непотребних судских ислеђивања која Српској Православној Цркви не могу донети ништа добро, нити је то Богом благословено. Православни свет се само може саблажњавати њиховим доприносом ширењу срамоте због доказаног духовног слепила братомржње и прелесног стања - против кога је борба могућа само благодатним оруђем молитве и поста како нам је у аманет оставио Свети Јефрем Сирин: „Господе и Владико живота мога! Духа лености, унинија, властољубља и празнословља не дај ми! Дух целомудрености, смиреноумља, дуготрпљења и љубави даруј ми, слузи Своме! О, Господе, Царе - дај ми да сагледам сагрешења своја и да не осуђујем брата мога, јер си благословен у векове, амин."