Литургијско сабрање у манастиру Жупа Никшићка

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Преподобног Василија Исповједника, у суботу 12. марта 2016, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Луке у Жупи Никшићкој.

Саслуживали су свештеници никшићког намјесништва: протојереј Василије Брборић, надлежни парох, протојереј Миодраг Тодоровић и ђакон др Никола Маројевић.

Сабраном вјерном народу, свештенству и монаштву ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи о Преподобном Стефану Пиперском и Жупском коме у славу мјештани Жупе Никшићке подижу цркву, чијитемељи ће бити освештани данас, на овај свети дан.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је у суботу 12. марта 2016, темеље цркве Преподобног Стефана Пиперског, прве светиње у Црној Гори посвећене овом великом угоднику Божјем, која се подиже у засеоку Губељ у Кутима у Жупи Никшићкој, родном мјесту светитеља.

У чину освећења и полагања камена темељца саслуживали су: протојереји Василије Брборић, надлежни парох, Велимир Јововић и Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, те ђакон др Никола Маројевић.

Преосвећеног Епископа, присутно свештенство, монаштво и госте сабрања дочекао је, у великом броју, вјерни народ жупских села.

По освећењу темеља храма архипастирским словом обратио се Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је казао да је Жупа Никшићка позната као завичајно Преподобног Стефана Пиперског.

Надлежни парох протојереј Василије Брборић је рекао да је велики благослов за ово мјесто, за овај крај, за читаву Жупу, а и шире, што његов род подиже цркву у славу Божју и у спомен Светог Стефана.

У име Црквеног одбора Жупе Никшићке обратио се Иван Зечевић, предсједник, а пригодну здравицу одржао је мјештанин Бранислав Крулановић.

Потом је у дому у Царинама у Жупи Никшићкој, уприличена трпеза љубави на којој је изведен пригодан културно-умјетнички програм.