Велико гусларско вече Удружења гуслара "Хаџи Радован Бећировић Требјешки“

У организацији Удружења гуслара „Хаџи Радован Бећировић Требјешки" из Никшића, у четвртак 10. марта 2016, на Сцени 213 у Никшићу, одржан је концерт поводом стогодишњице Мојковачке битке и тридесет година од упокојења великог епског пјесника чије име Удружење носи.

Ово удружење основано је прије три године, па је то и био разлог да се уприличи овај велики концерт, којим је обиљежено неколико значајних јубилеја: тридесет година од упокојења великог пјесника и барда епске поезије Хаџи Радована Бећировића Требјешког и двије славне побједе црногорске војске - прије 140 година на Вучјем долу и прије 100 година на Мојковцу.

Поздрављајући бројне поштоваоце гусала и гуслара Радована  Бећировића Требјешког, као и његову присутну родбину, сабрање је благословио протојереј-ставрофор Драган Крушић.

У име породице Бећировић обратио се пјесников унук Милован који је захвалио Удружењу гуслара „Хаџи Радован Бећировић Требјешки" што су својом идејом учинили да Радованове пјесме и његово име не падну у заборав.

Вече је пјесмом уз струне гусала отворио Горан Перовић, предсједник Удружења, потом су из гусларског друштва домаћина наступили: Ђуро Крсмановић, Владо Николић, Бајо Аџић, Косто Радовић, Милан Поповић, Рајо Јовановић, а као гости: Александар Таушан из Удружења „Стара Херцеговина", те Никола Бошковић и Момир Моша Авдаловић из братске Херцеговине, Рајко Жижић, првак Црне Горе, Ђорђије Тановић из Београда.

Програм су употпунили: чланови Културно - умјетничког друштва „Корак", епски пјесник Божо Ђурановић, пјесник Жарко Бојић, естрадни умјетник Зоран Џикнић, диплари Гаро Матијашевић и Коста Радовић, етнопојац Бранка Зечевић.

Удружење гуслара „Хаџи Радован Бећировић Требјешки" основано је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија. Друштво је веома активно у очувању народне традиције зато су његови чланови радо виђени гости у свим крајевима Црне Горе, Србије и Републике Српске. Познати су по добротворним и хуманитарним акцијама и концертима.