У Недјељу месопусну одслужена Литургија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици

Tagged:

У Месопусну недјељу, 6. марта, одслужена је Света Литургија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Светом Литургијом је началствовао протојереј Мирчета Шљиванчанин, а саслуживали су му протојереј - ставрофор Драган Митровић као и протојереји : Миладин Кнежевић и Бранко Вујачић.

На Светој Литургији је пјевао и одговорао црквени дјечији хор "Свети Козма Етолски" под вођством вјероучитељице Ане Ненадић, као и мјешовита пјевница при Саборном храму Христовог Васкрсења.

Након читања из Светога Јеванђеља, надахнутим и празничним пастирским словом многобројно-сабраном народу се обратио началствујући протојереј Мирчета Шљиванчанин.

Отац Мирчета је у својој бесједи појаснио прочитану јеванђелску причу, приближавајући њен смисао и суштину, истичући управо да нас ова прича јеванђелска поучава томе да без милосрђа и љубави пост неће и не може имати своју пуноћу, наводећи притом поменуте врлине као основ живота. Отац Мирчета је говорио такође и о Божијем суду, наводећи управо да ће главни критеријум тога суда у погледу човјека бити критеријум љубави. Будући да вјечна заједница љубави - Оца, Сина и Светога Духа нам и не може другачије судити него по љубави.

"Што је још важно и што закључујемо читајући ово Свето Јеванђеље ? А то је да се Господ поистовјећује са сваким човјеком, да се Господ поистовјећује са сваким ближњим, са свима нашим ближњима и да управо од тога како смо се односили према нашим ближњима, зависиће и то гдје ћемо се наћи на Божијем суду.

Али, неће нас дакле Господ питати када дође тај дан, шта смо причали, шта смо мислили, шта смо планирали да учинимо или шта бисмо учинили да се налазимо на мјесту некога другога, него управо како смо се односили према ономе кога је Бог довео у наш живот на различите начине."

Светим Тајнама Тијела и Крви Христове је приступио и присајединио се велики број сабраног вјерног народа.

А након Свете Литургије по већ добром обичају и устаљеној пракси гостољубља, заједничарење и евхаристијско сабрање је настављено у крипти Саборног храма, за трпезом љубави.

Борис Мусић