Дио одежде Светог Василија Острошког Чудотворца у манастиру Каленић

„Ако ли је сваки човјек чудо,
колико ли је тек чудо човјек
који се са Богом сусретне и сједини.“

По благослову Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија и игумана манастира Острог, а на молбу Епископа шумадијског г. Јована, дио свештене одежде Светог Василија Острошког Чудотворца – надбедреник, чуваће се у манастиру Каленићу у епархији шумадијској.

На празник Светог Кирила Словенског у суботу 27. фебруара 2016. године, помоливши се пред ћивотом светитеља сабрат манастира Острог јеромонах Сергије Рекић по благослову Митрополита Амфилохија, предао је игуманији манастира Каленић мати Нектарији дио одежде Светог Василија Острошког Чудотворца.

Овом приликом о. Сергије се мати Нектарији и делегацији епархије шумадијске и манастира Каленић обратио ријечима бесједе говорећи о Светом Василију, великом угоднику и светитељу Божјем, чији ће надбедреник бити дио светиња у манастиру Каленић. Отац Сергије је истакао да је одежде Светом Василију Острошком пресвукао прије 20 година, блаженог спомена Његова Светост патријарх Павле, Митрополит Амфилохије и Владика Атанасије са бројним свештенством и народом Божијим.

Примивши светињу - надбедреник са одежде Светог Василија Острошког, мати Нектарија је заблагодарила на првом мјесту Светом Василију Острошком, захваливши се Митрополиту Амфилохију и братству острошке обитељи на овако великом дару, рекавши да ће сестринство манастира Каленић са великом љубављу и молитвеном благодарношћу чувати ову светињу у свом манастиру.

Спомен Светог Василија Острошког 12. маја је завјетна слава у манастиру Каленић и на његов празник десетак хиљада људи присуствује литургији у овој обитељи.

У делегацији епархије шумадијске и манастира Каленић, који су присуствовали овом свештеном чину примопредаје светитељеве одежде били су: игуманија манастира Каленић Нектарија, монахиња каленићка Теодосија, свештеник Мирослав Филиповић, попадија Нада Антонијевић, Биљана Спајић, Драгиша Живковић, Зорица Живковић, Слободан Симић, Тамара Пепић, Бојана Пепић, Светлана Миловановић, Александар Радиновић.

Светињу је у манастир Каленић у недељу 28. фебруара 2016. године, дочекало неколико стотина вјерника који су присуствовали светој литургији, коју су служили свештеници епархије шумадијске, након које су читане молитве и акaтист Светом Василију Острошком, а потом је вјерни народ приступао на поклоњење и цјеливање свечевог надбедреника.

Нека благослов Светог Василија Острошког Чудотворца прати све људе добре воље.

Александар Вујовић.