Опијело и сахрана Благоте Мркаића

На градском гробљу под Требјесом у Никшићу, у понедјељак 22. фебруара 2016, сахрањен је новопрестављени слуга Божји Благота Јованов Мркаић, професор у пензији Филозофског факултета у Никшићу и члан Савјета Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић".

Опијело је служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење више свештенослужитеља Епархије: протојереја-ставрофора Драгана Крушића, протојереја Велимира Јововића, јеромонаха Арсенија Самарџића, игумана манастира Косијерево и Јефтимија Шкулетића, игумана Пивског манастира, јереја Остоје Кнежевића и Раденка Копривице.

Обраћајући се члановима породице, родбини, колегама, пријатељима и поштоваоцима проф. др Благоте Мркаића, који су га, у великом броју, испратили на вјечни починак, Преосвећени Епископ Јоаникије је, у нагробној бесједи, казао  да је он био човјек обдарен и украшен свим Божјим даровима и те дарове употребио је на славу Божју, живећи тихо, ненаметљиво, у свему кротак, побожан, пажљив, благочестив. Владика је нагласио да је Благота у овим тешким временима био вјеран својој отаџбини, која се полако осипала, али је служио „оној неразоривој отаџбини, отаџбини српског језика, културе и Српске Православне Цркве".

У име декана Филозофског факултета у Никшићу, управе, професора, сарадника, ваннаставног особља и свих студената од Благоте Мркаића опростио се проф. др Драган Копривица, који је рекао да се Благота током свог часног постојања истрајно развијао у врсног интелектуалца и просветног радника, постојано пролазећи све кључне фазе и радне ангажмане на плану личног усавршавања и стицања најширих знања из струке и науке у сфери просвете.

У име пријатеља и комшија од Благоте Мркаића се бираним ријечима опростио и проф. др Веселин Јововић.