Вече Братства православне омладине "Светог Василија Острошког“

Братство православне омладине "Светог Василија Острошког" из Никшића организовало је на празник Светог Симеона и Ане, у уторак 16. фебруара 2016, културно-умјетничко вече, које се традиционално одржава уочи Часног поста.

Вече у Црквено-народном дому „Светог Василија Острошког" започето је благословом протојереја Миодрага Тодоровића, пароха рубешко-хумачког и драговољићког, а присутнима се обратио и предсједник Братства Лука Цицмил.

У разноврсном програму, који је бројна публика поздрављала топлим и срдачним аплаузима, наступили су: хор "Светог новомученика Станка", којим диригује проф. Ленка Дурутовић; чланови Братства, окупљени у музичком саставу: Богић Кецојевић, Ивана Дендић, Лена Бјелица, Милорад Балић, Кристина Јоцовић, Ана Рогановић и Милица Радовановић. Своју ауторску пјесму рецитовала је гимназијалка Јелена Манојловић, док су "Пркосну песму" Добрице Ерића казивале Ања Милићевић и Александра Перишић. Вече је употпунио музички састав, који чине Немања Вукаловић, Иван Ђукић и Лука Цицмил, те гости из КУД "Жупа".

Посебне емоције код публике пробудио је десетогодишњи Никола Крулановић, који је уз струне гусала пјевао о погибији малене Милице Ракић, приликом НАТО бомбардовања СР Југославије.

Братство православе омладине "Светог Василија Острошког", благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, дјелује при никшићком Саборном храму и прави је расадник талената, што су потврдили и овом приликом. Основани су 1992, а њихов рад обновљен је 2011. Чланови Братства радо се одазивају Епархији будимљанско-никшићкој и архијерејском намјесништву никшићком, учествујући у припреми великих хришћанских празника и догађаја.