Акција „Сјећањем за ћирилицу“

Откривањем табле са ћириличним натписом улице у Никшићу, која носи име познатог сликара Петра Лубарде, Клуб младих Нове српске демократије Никшић почео је акцију под називом „Сјећањем за ћирилицу".

Акција „Сјећањем за ћирилицу" иницирана је у сврху борбе за равноправност ћириличног писма у Никшићу, јер су  они, како је казао Марко Ковачевић, покушали да се изборе за њен бољи положај, тако што су као одборници, више пута, у СО Никшић указивали на неравноправност ћирилице, али њихови напори нијесу наишли на разумијевање власти.

„Циљ је да подсјећамо на велике културне и друге прегаоце чија имена носе никшићке улице и да истовремено водимо борбу за равноправност ћириличног писма. Ћирилица је основа нашег идентитета и борба за њен равноправан положај је симбол борбе за равноправност свих угрожених категорија друштва. Ћирилица нас обједињује, ћирилица нас спаја зато су на њу ударили да би нас раздвајали", рекао је Ковачевић.

Акција је почела сјећањем на Петра Лубарду, једног од наших најпознатијих сликара, а суботу 13. фебруара навршиле су се 42 године од његове смрти. Лубарда је, подсјетио је Марко Ковачевић, у чувеном писму Миодрагу Коларићу, члану Одбора за приређивање „Југословенске изложбе кроз векове" у Паризу, као „једине тачне биографске податке" о њему навео: Петар Лубарда, рођен 1907. године, Љуботиње, Србин, живи у Београду, Илинчићева бр. 1.

Из љубави и поштовања према Петру Лубарди и према ћирилици Клуб младих Нове српске демократије Никшић направио је таблу са натписом улице Петра Лубарде на ћириличном писму, коју је, на симболичан начин, открио Јанко Милатовић, предсједник ОО Нове.

Текст према завештању Петра Лубарде (14. априла 1972. године) које је предато Српској академији наука и уметности прочитао је Спасоје Томић.