Годишњи помен Митрополиту хаџи Сави Косановићу

На празник Светих бесребреника Кира и Јована, у суботу 13. фебруара 2016, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, Свету Архијерејску Литургију и годишњи помен Митрополиту дабробосанском Сави Косановићу.

Преосвећеном Епископу Јоаникију у Светој Архијерејској Литургији саслуживало је бројно свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке.

Вјерном народу, сабраном у светом богослужењу, поводом годишњице упокојења блаженог помена Митрополита Саве Косановића, бесједио је јереј Остоја Кнежевић, старјешина никшићког Саборног храма.

Он је говорио о  Митрополиту Сави Косановићу, рођеном у горњим Бањанима у Миљанићима, у вријеме владавине отоманске империје, који једоживио судбину народа оног времена,  као заслужном јерарху српске цркве и великој историјској личности нашег народа.

По обављеном причешћу бројних вјерника Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије је позвао сабране да заједно обиђу гробно мјесто Митрополита Саве Косановића и молитвено учествују у помену великом добротвору Саборног храма у Никшићу, као и многих других храмова.

„Иницијатори овог нашег окупљања и помена Митрополиту Сави Косановићу је Удружење Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић", који су понајвише везани за Митрополита Саву Косановића. Он је оставио толико дубок траг у историји цијелог српског народа да је, до скора, увршћиван међу сто знаменитих личности српског народа 19. и 20. вијека, највише зато што је пострадао на правди Бога и што је био исповједник оне истине и оне патње, коју је наш народ трпио и био изложен страшном пројекту однарођавања, поробљавања и духовног отуђивања".

„Била је слобода, али под видом слободе било је ропство и он је то саопштио јавно и за ту истину пострадао као исповједник вјере, такви су људи Божји. Они у овом свијету често носе свој крст, иду трновитим путем, али их историја не заборавља", истакао је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије, напомињући да свештенство Саборног храма у Никшићу треба да организује више оваквих помена и другим значајним личностима из нашег народа, као што је Митрополит Митрофан Бан, краљ Никола, а нарочито први Епископ захумско-рашки Кирил Митровић, који је столовао у овој светињи.

По одслуженој Литургији, Владика је са свештенством и у присуству вјерног народа, помен Митрополиту Сави Косановићу служио на његовом гробном мјесту у старом градском гробљу. Земни остаци блаженопочившег Митрополита дабробосанског хаџи Саве Косановића пренијети су из Улциња у Никшић 2003. године од када почивају поред цркве Светих Петра и Павла у непосредној близини Саборне цркве Светог Василија Острошког, чији је био велики приложник.

Упокојио се 11. фебруара 1903. године, па се помен овом великом добротвору и мученику, благословом Преосвећеног Епископа Јоаникија, служи у мјесецу фебруару.

У Парохијском дому у Никшићу, потом, је одржана редовна годишња скупштина Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић". Рад скупштине благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, поздрављајући учеснике слупштине, те бројне госте овог црквено-народног сабора.

Скупштином је предсједавао Бранислав Баћовић, предсједник Удружења, годишњи извјетај о раду Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић" поднио је Михаило Миљанић, а скупу се обратио и Милован Ковачевић, предсједник Удружења „Стара Херцеговина" из Грахова.