Митрополит Амфилохије у манастиру Дајбабе служио Литургију и годишњи парастос блаженог спомена Архимандриту Луки (Анићу)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је у суботу 6. фебрруара 2016. године, на празник преподобне Ксеније Римљанке, у манастиру Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори код Подгорице Свету Архијерејску Литургију и трогодишњим парастосом блаженопочившем Архимандриту Луки (Анићу), дугогодишњем игуману ове светиње, Цетињског манастира и манастира Савина Главица у Грбљу.

У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије рекао да је и данашње сјећање на оца Луку једно од свједочанстава да је Бог - Бог живих, а не Бог мртвих.

„И он је живи свједок нашег времена како је диван Господ у светима својим. И он, дотакнут силом Духа Светога, - сјећамо га се и као студента и као боготражитеља по Београду и на другим мјестима, - и он се дотакао Господа и заволио га свим срцем", рекао је Владика.

Владика је рекао да се отац Лука свим срцем наслонио на Господа и на свете Његове.

„Нарочито је волио свете из Ирске, древне светитеље, па је чак њихова житија читао, и Серафима Роуза, обраћеника који је један од много значајних духовних личности савремене Америке. Све је то њега привукло. И баш ти људи, који су се дотакли Господа и којих се дотакао Господ - они су њега привлачили. Отуда није чудо што је у своје вријеме, када је дошао код ћивота Светога Петра Цетињскога као млади монах, подсјетио и мене да Руку Светога Јована Крститеља и дио Часнога Крста, које су наши људи овдје који се клањају култури били пренијели у Цетињски музеј, да их пренесемо у Цркву", казао је Митрополит црногорско-приморски.

„Обновљен звањем ангелским, монашким, одмах је видио и схватио да је то скрнављење светиње да она сједи тамо у неком музеју", рекао је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних служен је парастос на гробу архимандрита Луке.

Митрополит Амфилохије је казао да је данашње сабрање показатељ да је жив отац Лука и да је жива душа његова.

„Црква Христова од памтивијека до данас рађа Божје људе, богочежњиве и христочежњиве, христоносце и богоносце, какав је био и наш отац Лука", казао је Митрополит Амфилохије.