Опијело и сахрана Љубише Станковића

На Српском православном гробљу у Беранама у понедјељак 1. фебруара 2016, сахрањен је новопрестављени слуга Божји Љубиша Здравков Станковић, велики доброчинитељ Цркве.

Опијело је служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење бројног свештенства и монаштва.

Обраћајући се члановима породице, родбини и пријатељима почившег у Господу Љубише Станковића, Преосвећени Епископ је, у надгробној бесједи, рекао да када хришћанин из овог свијета одлази у нови живот догађа се потрес у нашој души, али добијамо охрабрење и утјеху, јер њихов свијетао примјер казује нам како се хришћански живи и угађа Богу докле год је човјек у могућности да чини добра дјела.

Породица Станковић је љубав према својој мајци Цркви изражавала несебичним доброчинством. Г.-дин Здравко Станковић, који је предсједник Одбора за изградњу Саборног храма Светог Симеона Мирочивог у Беранама, приложио је са синовима шест позлаћених крстова за звонике, којима је овај свети храм ознаменован силом Часног и животоврног Крста Господњег. Брат Љубиша је живио и радовао се изградњи Саборног храма у Беранама, а нарочито га по добру памте вјерници из храма Преображења Господњег у Беранама, с којима је несебично дијелио васкршњу радост након сваке празничне и недјељне службе.

Љубиша је за свога живота обишао скоро све значајне православне цркве и манастире и поклонио се бројним светињама, имајући највише осјећаја за Пећку патријаршију и Дечане. Многи су га знали по посебно топлом осјећању према сваком човјеку са којим се сретао, а нарочито га је одликовала љубав коју је несебично дијелио свима. Сви ближњи су били за њега брат и сестра, тако их је и ословљавао. Љубиша је био човјек великог срца и племените душе, човјек који је несебично свима помагао и због тога су грађани Берана и бројних других мјеста исказали поштовање и захвалност те су га у тако великом броју, како не памти овај град, испратили на вјечни починак.

Упокојио се у Господу 31. јануара у 48. години живота. Иза њега је остала супруга и троје дјеце.

Нека му је вјечан помен и да му Господ подари Царство Небеско.