Светосавска академија одржана у Дучицама у Жупи Никшићкој

Tagged:

Светосавском академијом, која је у понедјељак 1. фебруара 2016, одржана у Дучицама у Жупи Никшићкој, завршене су овогодишње свечаности које се, у славу Светог Оца нашег Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског, традиционално организују у Епархији будимљанско-никшићкој.

Сабрање је благословио надлежни парох протојереј Василије Брборић, поздрављајући свештенство, монаштво и вјерни народ Жупе Никшићке, који је у великом броју присуствовао Светосавској свечаности. Он је, преносећи благослов и поздраве Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, подсјетио да је ово четврта по реду обновљена духовна академија, коју у славу и част Светог Саве, организује Црквени одбор Жупе Никшићке.

Бесједу о Светом Сави одржао је проф. др Раде Филиповић, носилац Ордена Светог Саве првог степена. Филиповић је казао да су Светосавски дух и Косовски завјет два битна упоришта нашег народа. Та двије узданице српског трајања и истрајавања учинили су земљу светом, Земљу око Жупе, коју је, нагласио је Филиповић, стопама у каменуо завештао Свети Сава.

У културно-умјетничком програму учествовали су: гуслар Славко Горановић, КУД „Жупа" са играма из Црне Горе и Србије, њихова мушка и женска пјевачка група, рецитатори Анита Перишић и Саво Пиндовић, те вокални солисти Бранка и Ева Зечевић, као и Бојана и Гордана Пиндовић.