Светосавска академија у Бијелом Пољу

Светосавска академија у част равноапостолног, првог српског архиепископа и просвјетитеља Светог Саве одржана је синоћ, 27. јануара у спортској дворани "Никољац“.Свечаности су поред епископа будимљанско- никшићког Г. Јоаникија, свештанства монаштва присруствовали изасланик предсједника Републике Србије Томислава Николића Недељко Тењовић, предсједници општина Бијело Поље и Беране Александар Журић и Драгослав Шћекић и други гости из политичког и јавног живота Црне Горе и окружења. Овогодишња Светосавска академија прославља се у години јубилеја 100 годишњице Мојковачке битке.

У културноумјетничком дијелу програма, који је водио протојереј Никола Пејовић наступили су књижевник Благоје Баковић, народни гуслар Славко Јекнић, КУД "Текстилац”, црквени хор "Свети Никола” из Бијелог Поља под диригентском палицом професорице Јулијане Вујошевић, а приказан је и инсерт из дневника једине учеснице Мојковачке битке Василије Вукотић, кћерке сердара Јанка Вукотића, са академије посвећене Мојковачкој битки одржаној у Сава центру, у Београду у извођењу глумице Јелене Иванишевић.

О Светом Сави стихове су казивали Андријана Рудић и петогодишњи Слободан Јеврић. Благосиљајући скуп од више хиљада Бјелопољаца Преосвећени владика г. Јоаникије је тајну свете и очинске личности Светог Саве није лако разумјети и поред доста биографских података из његовог живота, јер је Свети Сава у себи објединио многе таленте и многи божји дарови заблистали су његовог светитељској личности. "Његов дух је спојио светост и велико образовање, монашку строгост и Христово милосрђе. Чежњу ка Царству Небеском и бригу о своме народу о својој пастви и своме љубљеном отачаству. То је драга, браћо и сестре, оно што зовемо Светосавље.

Надахнутом бесједом свечаност је увеличао и један од најбољих књижевника Благоје Баковић ."На шта би ова земља личила да је Свети Сава није посолио својом корацима и прекрстио својим штапом. Како би овај народ био кљаст и сакат, да му измакнеш Савин кук, Савино поље, Савина три прста и Савин лакат.

Изасланик предсједника Србије Томислава Николића Недељко Тапоњић је подсјетио да се ово јануарско собрање обнавља сваког јануара и сабира нас са Светим Савом гдје год да смо. "Та саборност и јесте прва порука којом вас, драге сестре и браћо, поздрављам у име предсједник Републике Србије, господина Томислава Николића."

Нумерама из духовне лире албума "Река православља“ скуп је увеличао наступ групе Легенде.Послије Светосавске академије у етно- селу "Вуковић”, у близини Томашева, организован је традиционални Светосавски бал.