Празник Светог Саве свечано прослављен на Цетињу

Празник Светог Саве, првог архиепископа српскога свечано је данас прослављен на Цетињу.

Свету литургију у Цетињском манастиру служило је цетињско свештенство и свештеномонаштво, уз молитвено учешће многобројних вјерника са Цетиња.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља парох цетињски отац Анђелко Боричић је рекао да се Свети Сава одувијек слави у Црној Гори и да је прва светосавска академија у читавом нашем народу изведена управо у Цетињском манастиру 1856. године уз присуство Књаза Данила Петровића.

Након причешћа вјерних благосиљан је славски колач, а она су дјеца са школе вјеронауке при Цетињском манастиру извела пригодан празнични програм.

Потом су свој дјеци сабраној на Литургији подијељени светосавски поклон пакетићи.

У трпезарији Цетињског манастира приређена је богата славска трпеза хришћанске љубави.

Прослава је настављена у вечерњим часовима у Богословији Светог Петра Цетињског, гдје је одржан дјечји светосавски концерт.

Протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, секретар Митрополије црногорско-приморске благосиљао је славски колач и дјеци честитао школску славу.

Он је рекао да је овај концерт обнова традиције из времена Краљевине Црне Горе, када су дјеца концерт приређивала уочи празника Светог Саве у Зетском дому на Цетињу, а сјутрадан га понављала у Двору пред Краљем и Краљицом.

Светосавску бесједу изговорио је ученик петог разреда основне школе Данило Балабан, након чега су дјеца многобројним посјетиоцима показала своје умијеће из рецитовања и свирања на разним инструментима.