Светосавска академија у Котору 25. јануара 2016. године у цркви Светог Николе

У организацији српске православне црквене општине Котор и Српског пјевачког друштва "Јединство" и ове године огранизована је традиционална академија у част Светог Саве, првог архиепископа српског. У прилогу ће те чути тонски запис са академије.

Овогодишњу светосавску бесједу је одржао продекан за научну наставу Музичке Акадеије у Новом Саду проф. др Богдан Ђаковић на тему "Светосавски елементи у деловању српских националних композитора: поводом годишњица смрти Корнелија Станковића и Исидора Бајића".

Светосавској академији присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Црној Гори Слободан Бајић, а у богатом музичком програму премијерно је изведена и композиција Рускиње Н.Ј. КЊажинскаје „О преблаги, тихи учитељу“ на текст из Његошеве „Луче микрокозма“. Поред хорова Јединства, којим су дириговали Ивана Кривокапић и ђакон мр Михајло Лазаревић, наступили су Ана Михаљевић (клавир), сопрани Милица Лалошевић и Александра Магуд, затим Катарина Кривокапић (соло), Јована Мршуља (соло), рецитатор Никола Вукшић, Дејан Кривокапић (клавир), Душица Кордић (виолина), Горан Шеваљевић (хармоника), Тања Богдановић (виолина), Маја Антић (виолончело) и Весна Шарац (хармоника). На крају академије саборно је отпјевана Мокрањчева Светосавска химна.

Емисију припремили Весна Кривчевић и Александар Вујовић.