На Светосавским темељима

У уторак 25. јануара 2016, у Центру за културу у Беранама, одржана је Светосавска духовна акадменија, коју, традиционално, организују Црквена општина Беране и Епархије будимљанско-никшићка.

Сабрање у славу Светог Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског, благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије. Поздрављајући бројно свештенство, монаштво и вјерни народ са којима и предсједника општине Беране г.-дина Драгослава Шћекића и његове сараднике Преосвећени Епископ је казао да се наш народ кроз сва времена, времена напретка, славе али и искушења, увијек сабирао око имена Божјег и око спомена Светог Оца нашег Саве, утемељивача наше Цркве, оснивача првих српских епископија, међу којима и древне будимљанске Епископије, утемељене у Ђурђевим Ступовима.

Светосавску бесједу одржао је књижевник Ратко Марковић Риђанин.

Програм Светосавске духовне академије у Берана употпунили су: хор Свете мати Анастасије из Берана, гуслар Славко Јекнић, вокална солисткиња Александра Вујовић, дјечји хор „Музичко царство" из Берана и рецитатор Васко Драговић.