Светосавско сабрање у Пошћењу

Црквено-народним сабором братства Косовчића, који је, у суботу 23. јануара 2016, одржан у дробњачком селу Пошћење, отпочеле су овогодишње свечаности у славу Светог Саве, првог Архиепископа српског, у Епархији будимљанско-никшићкој.

Братство Косовчићи, традиционално, пред братственичку славу, организују сабор у славу Светог Саве, првог архиепископа српског који је и њихов небески заштитник. Овогодишње сабрање почело је, како и приличи, светом Литургијом, коју су у храму Успења пресвете Богородице у Пошћењу служили: архимандрит Исаија Крговић, игуман манастира Бијека, протојереј Велимир Јововић и јереј Драженко Ристић, парох шавнички. Вјерном народу литургијском бесједом обратио се о. Велимир, преносећи благослов Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија.

Заједничарење је, по одслуженој Литургији, настављено у дому на Пошћењу, гдје је сабрање благословио надлежни парох о. Драженко Ристић.

Добродошлицу братственицима и гостима сабора, у име Пошћењана, пожелио је Ранко Ковијанић, домаћин скупа.  Он је рекао да је братство Косовчић обновило Светосавске саборе у Пошћењу и Дужима и захваљујући томе  вратили се на утабане стазе православља.

Светосавску бесједу одржао је професор Милорад-Дуди Кадић, који је нагласио да за њега представља част што му се указала прилика да буде свједок необичног зборовања, које вјековима траје и које чува предање на вјечито памћење.

О споменичком наслеђу Дробњака и читаве старе Херцеговине говорио је др Горан Комар, који је истакао да стећци представљају карактеристични биљег културно-историјског простора, драгоцјеног у српском народу.

У програму, који је водио глумац Велизар Касалица, учествовали су: мушка пјевачка група КУД „Пива", пјесници Ранко Мићановић и Мирко-Лале Дамјановић.