Најава празничних свечаности и академија за Савиндан у Епархији будимљанско-никшићкој

Овогодишње свечаности у славу Светог Саве првог Архиепископа српског у Епархији будимљанско-никшићкој почињу у суботу 23. јануара духовном академијом, која ће се одржати у шавничком селу Пошћење.

Најприје ће, у храму Успења Пресвете Богородице у Пошћењу, са почетком у 10 часова, бити служена Света Литургија. Потом ће бити уприличена светосавска свечаност на којој ће празничну бесједу, у славу Светог Оца нашег Саве, одржати професор Милорад Дуди Кадић. У програму учествују др Горан Комар, црквени хор, гуслари, пјесници.

Током наредних дана празничне свечаности и академије, посвећене најзначајнијој личности наше националне културе и историје, оснивачу Српске Цркве и првом српском архиепископу, одржаће се у свим градовима и већим мјестима наше Епархије. О Светосавској академији у Никшићу, која је најављена за 29. јануар, разговарали смо са свештеником Остојом Кнежевићем, старјешином никшићког Саборног храма Светог Василија Острошког.


Светосавске академије у Епархији будимљанско-никшићкој одржаће се према следећем распореду:


Беране, 25. јануара у 19 часова, Центар за културу

Андријевица, 26. јануара у 19 часова, Центар за културу

Плав, 27. јануара у 12 часова, Светосавски духовни центар у Брезојевицама

Плужине, 27. јануара у 19 часова, Центар за културу

Бијело Поље, 27. јануара у 19 часова, Спортски центар „Никољац"

Никшић, 29. јануара у 19 часова, Никшићко позориште

Страшевина код Никшића, 30. фебруара света Литургија у 8 часова, у наставку дјечија светосавска приредба у Парохијском дому

Мојковац, 31. јануара у  18 часова, Центар за културу

Жабљак, 31. јануара у 18 часова, Центар за културу

Жупа Никшићка,  1. Фебруара у 19 часова, Дом у Дучицама