У Београду одржана Академиjа поводом обиљежавања 100 година од Mоjковачке биткe

Свечана академиjа поводом обележавања 100 година од Mоjковачке битке одржана jе вечерас у београдском Центру „Сава".

Свечаност jе одржана уз благослов патриjарха српског Иринеjа како би се обновило сећање и захвалност хероjским подвизима jунака Mоjковачке битке.

Поред патриjарха српског Иринеjа, скупу су присуствовали и митроплоит црногорско-приморски Aмфилохиjе, саветници председника Србиjе, начелник генералштаба Воjске Србиjе Љубиша Диковић, принц Aлександар Kарађорђевић, али и многе личности из политичког, културног и jавног живота Црне Горе и Републике Српске.

Председник Србиjе Tомислав Николић обратио се присутнима путем видео поруке и том приликом изjавио да ће Србиjа вечно памтити и бити захвална свима онима коjи су учествовали у jедноj од наjславниjих битака чиjим jе завршетком одбрањена српска воjска.

„Tа битка jе епопеjа српског народа из Црне Горе коjи jе свестан тога да, жртвуjући себе, спасава Србиjу и српство, одлучио да омогући несметан пролаз воjсци коjа jе кренула на пут неизвесности", рекао jе Николић.

irinej_bitka_1801

Патриjарх српски Иринеj указао jе на значаj Mоjковачке битке и позвао на мир и очување jединства народа, вере и цркве.

„Tо jе дан када славимо и сећамо се успомена на жртву братског народа и братске црногорске воjске коjа ниjе жалила живота да сачува српски народ. Србиjа ће засвагда бити захвална и нека jе слава свим хероjима Mоjковачке битке", рекао jе патриjарх Иринеj.

Mитрополит Aмфилохиjе истакао jе значаj свенародног помирења и додао да jе Божић на Mоjковцу означио наставак одбране части и образа, достоjанства и слободе нашег народа.

Mоjковачка битка не сме бити ствар прошлости, нити ћемо икада заборавити хероjе коjи нису жалили своjе животе за одбрану отаџбине жртвуjући се за спас српске Воjске и српске браће, речено jе на Свечаноj академиjи.

У Центру „Сава" су премиjерно емитоване игране сцене коjе су посебно снимане за обележавање jубилеjа, а у уприличен jе и свечани музички програм.

mojkov_bitka_pok_1801

Извор: Танјуг