Грбљани и Оравчани традиционално укрстили Бадњаке у Котору

Tagged:

Котор- „Христос се родио да би спасио род људски. Он каже ја сам пут, истина и живот и Он својим животом и личношћу свједочи да је наш пут, пут Богочовјека", поручио је у синоћњој бесједи за Бадње вече у препуном которском храму Светог Николе парох которски, намјесник бококоторски протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић. Као и сваке године, након традиционалног „дјечијег бадњака" у 18 сати, и синоћ су у 22 сата пред которским храмом бадњаке укрстили Оравчани и Грбљани, као и вјерници из осталих дјелова Боке, наставивши тако традицију која окупља оне који нису заборавили српске обичаје, завјет предака и православље.

„Зато онај мир и радост коју сви осјечамо око бадњака, која нас је окупила око бадњака ових дивних момака из Оравца и Грбља, а који то раде сваке године као и дјеца прије њих, бадњаке доносе чиста срца и као дио своје видљиве љубави према Господу. Зато радујмо се јер имамо богатство које мало ко има. Данас се у свијету мало људи радује, а ми још знамо да се радујемо јер имамо бадњаке и имамо крсну славу. Боже како је лијепо чути из хиљада грла која одговарају на поздрав „мир божји Христос се роди". Кличе народ божји крштени „ваистину се роди". Данас сам неким Русима објашњавао, који немају ни бадњак ни крсну славу, а који нису ништа мањи православци од нас, како то да се у тако мало ријечи и у тако малом поздраву садржи толико тога што чини читаву нашу вјеру. Зато није никакво чудо што и у вријеме када су покушали да нас затру, када је требало да нам протјерају све што се зове вјера православна , бадњак и крсну славу нису успјели да нам узму. Чак и код оних који нису званично славили, увијек би се обиљежило и знало би се да је слава, а и бадњаци су се, ако ништа друго, а оно кришом налагали. Али ако и нису налагали знало се ту ноћ да је Бадње вече. То је свако дијете знало и то је нешто што је најдубље остало у српском народу и то је оно што ми видимо као богатство. Богатство које је садржано у ономе када је Господ Христос који се родио на ову ноћ у витлејемској пећини , а анђели на небу пјевали „слава на висини Богу и на земљи мир, међуљудима божја воља". Ми кличемо „мир божји Христос се роди"  и само свједочимо о миру о коме Господ говори и о тој доброј вољи о томе колико је мало потребно да људи живе у миру и слози. Тај мир и та добра воља су уствари онај Христос који је дошао. Он је тај који је омогућио да међу нама људима буде мира и добре воље. Он је рекао „ја вам доносим мир". Али то није онакав мир какав свијет има. Мир који је Христос донио је нешто дубље и суштинскије. Када дођете у светињу острошку, у неки храм да се помолите, е онај мир који осјетите у светињи то је тај мир који није онај свакодневни. Мир божји је уствари наше највеће богатство. Ми смо већ имали једно налагање. Било је 300-400 дјеце по оној киши и они су своје бадњачиће наложили иза цркве јер хоћемо да та дјеца осјете камин и огњиште. Онај који има власт над животом и над смрћу је рођен на данашњи дан и у оваквој једној хладној ноћи. Родио се у пећини, а не у двору. Али он је био истински цар. Све недаће, политичке, неполитичке, економске и друге падају у воду пред чињеницом да ми истински мир имамо у Христу у ономе у чије име смо крштени. У име Оца и Сина и Светога Духа. Запечаћена је наша вјера даром Духа Светога", казао је између осталог Кривокапић.

Данас на Божић, у 8 сати је јутрење у цркви Светог Николе, у 8 света литургија у цркви Светог Василија Острошког у Доброти, у 10 света литургија у цркви Светог Николе, у 18 вечерње у цркви Светог Николе. У петак 8. јануара - на други дан Божића, у 8 сати је јутрење у цркви Светог Николе, у 10 света литургија у цркви Светог Луке, у 10 света литургија у цркви Светог Петра Цетињског на Прчању и у 18 вечерње у цркви Светог Николе. „Мир божји - Христос се роди" - божићни је поздрав који упућује Српска православна црквена општина которска.

Предраг Николић