Бадњи дан и Божић у Никшићу

Tagged:

Вјерни народ Никшића прославио је са надлежним свештеницима, молитвено и свечано, Бадњи дан и Божић служењем Светих Литургија и традиционалним налагањем Бадњака.

Празнично расположење, уочи најрадоснијег празника - Божића, у Никшићу и околним приградским мјестима, владало је, упркос кишном времену.

Традиционалној свечаности налагања бадњака пред никшићким Саборним храмом присуствовали су, у великом броју, житељи града под Требјесом, којима је наступајуће Божићне празнике честитао протојереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.

Изведен је пригодан програм, у којем су учествовали: хорови Светог новомученика Станка и Преподобне мати Ангелине и гуслар Горан Перовић.

На празник Рождества Богомладенца Христа, у четвртак 7. јануара 2016, Божићна Литургија у никшићком Саборном храму служена је у 8 часова. Литургију је служило никшићко свештенство и монаштво Епархије будимљанско-никшићке.

Литургији је присуствовао велики број вјерника који је, након четрдесетодневног Божићног поста, молитве и покајања приступио Светом причешћу, честитајући једни другима, с љубављу и радошћу, Божић, празник љубави, мира и праштања.

Бадњаке је заједно са својим парохијанима у Студенцима, Кличеву и Страшевини налагао и протојереј Велимир Јововић, надлежни свештеник.

Срећно Бадње вече и наступајући радосни празник Божић, вјерном народу, сабраном пред црквом Светог Јована Крститеља у Страшевини пожелио је о. Велимир.

Свечаност Бадње вечери у Страшевини настављена је у Парохијском дому, гдје је изведен пригодан програм у славу бадњака и Божића. Са пјесмама, игром и рецитацијама наступала су дјеца из школе вјеронауке и фолклора „Растко", коју води попадија Лавиника Јововић.