У сусрет Бадњем дану и Божићу

У сусрет Бадњем дану и БожићуУ оквиру трибине "Свободијада" коју у просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства "Свети Ђорђе" у Никшићу, организује Удружење књижевника Црне Горе, у понедјељак 4. јануара 2016. године, одржано је вече посвећено Бадњем дану и Божићу.

Пригодном бесједом о празнику Рођења Господа Исуса Христа, обратио се свештеник Мирко Вукотић.

"Божић је празник Неба и земље, празник праштања и помирења, празник сусрета и загрљаја, празник радости, дан живота и дан спасења. Господ Исус Христос се од Дјеве Марије родио да би и нас родио. Изабрао је да се роди и да прву постељу послије утробе његове свете Мајке нађе у јаслама. А такав Његов избор је био због нас људи, због нашег спасења, да би се и ми рађали у скромности и у таквој скромности расли и старали, у таквој скромности и чистоти дочекали дан нашег рођења за живот вјечни и непролазни".

У сусрет Бадњем дану и Божићу

"Ми се постом и молитвом спремамо да дочекамо овај велики и свети дан, па смо с тога и позвани да праштамо и да тражимо опроштај, да се измиримо најприје са живим Богом, а онда редом са нашим ближњима, да се измиримо са Црквом Божјом. Само тако измирени и припремљени можемо у радости прославити овај велики и свети дан. Због тога ми се на Божић поздрављамо са радосним ускликом Мир Божји Христос се роди, јер само мирни и помирени можемо схватити и препознати важност овог пранбука. Помирени се можемо сусрести и загрлити, а само загрљај очишћеног срца, отвореног срца је онакав загрљај каквим нас Христос Богомладенац сусреће и грли" казао је свештеник Вукотић.

У сусрет Бадњем дану и Божићу

У програму су учествовали: хор Преподобне мати Ангелине, под диригентском палицом проф. Ане Бојић и пјесници: мр Слободан Чуровић, Радован Радовић, Перивоје Поповић, Радислав Гардашевић и Тодор Живаљевић Велички. Своје стихове, инспирисане радосним хришћанским празником Рођења Богомладенца Исуса Христа, казивала је пјесникиња Милица Бакрач, уредник трибине Свободијада, која је и водила овај програм.

У сусрет Бадњем дану и Божићу