У подгоричком Саборном храму синоћ приказан документарни филм „Достојан“ снимљен поводом јубилеја Митрополита Амфилохија

Документарни филм „Достојан“, аутора јереја Николе Пејовића, који је снимљен поводом јубилеја 30 година архијерејске и 25 година митрополитске службе Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, приказан је синоћ у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Отац Никола Пејовић је казао да је филм рађен док је Митрополит Амфилохије боравио у апостолској мисији у Јужној Америци, тако да Владика није знао да се снима.

Он је рекао да у наслову филма није само задатост коју у себи садржи та ријеч када је свештенство и вјерни народ изговарају приликом епископске хиротоније, већ да овдје ријеч „достојан“ има значење онога који је ту задатост остварио тако што је обавио Божје дјело.

Он је захвалио свима који су учествовали у реализацији овог пројекта, нарочито новинарки Весни Девић, ранијем дописнику РТС-а са Косова и Метохије и уредници подгоричке ТВ „Елмаг“.

Након пројекције, многобројној публици се обратио Митрополит Амфилохије, који је рекао да сигурно, да је знао да постоји таква намјера, не би дао благослов за снимање овога филма, али да је сада захвалан свима који су на њему радили, будући да се из њега види како је обнављана истинска Црна Гора, односно њена духовност у послењих 25 година.

Он је додао да то није његова заслуга већ да је у питању Божје дјело израсло из крви свештеномученика и мученика пострадалих у Црној Гори у двадесетом вијеку за име Христа Господа.

Р.В.