Епископ Јован Пурић на Митровдан служио Литургију у Доњем Острогу

Tagged:
  • Наслов: Episkop Jovan (Puric)
  • Албум: Besjede
  • Година: 2015
  • Величина: 17:41 минута (3.04 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Његово преосвештенство Епископ нишки др Јован Пурић, на празник Светог великомученика Димитрија - Митровдан, началствовао је Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем острошком манастиру. Саслуживали су му архијерејски намјесник пожешки протојереј - ставрофор Ненад Величковић, пјешивачки парох јереј Радмило Чизмовић, даниловградски парох јереј Илија Зекановић и јерођакон Роман, сабрат острошке обитељи.Након читања Светог Јеванђеља, надахнутом архипастирском бесједом, великом броју сабраних вјерника обратио се Владика Јован. Он је казао да увијек треба да се потресемо приликом слушања ријечи Божије, те да нам у томе најбоље помаже лик Светог мученика чије су се кости мироточиве уградиле у темељ Цркве Божије, мошти које чувају град солунски, посебно ако се нијесмо покајали.

- Оно што је везано за лик Светог великомученика Димитрија јесте покајање као услов да не дође до онога земљотреса видљивог који је проузрокован често пута процјепом или ломљењем људскости или појавом нечовјечности. Ту појаву имамо од апостолских времена и зато Господ ученицима говори да не брину шта ће говорити кад их изведу на суд или на судове, јер ће их Дух Свети научити шта ће говорити. Онај одважни Дух достојанства и витештва војничког Христовог Духа има овај војник свети Христов Димитрије. Зато иде и хрли у загрљај своме Господу, у страдање, јер му Господ даје те снаге и силе, јер основни услов да би посвједочили Христа разапетог и васкрслог је да пролијемо крв у подвигу, врлинском животу - казао је Владика Јован.

Владика је такође навео да се српски народ успавао и заборавио на себе, своје претке и своје велике светиње. Он је честитао свим свечарима који славе Светог великомученика Димитрија мироточивог.

Присутно монаштво и вјерници који су се прирпемали постом и молитвом, примили је Свето Причешће.