Прослава Лучиндана у Трсту и Вићенци

Са благословима архиепископа цетињског митрополита црногорско приморског г. Амфилохија и епископа аустрисјко-швајцарског, г. Андреја, хор Светог Јевстатија Правлачког из Будве, молитвено је учестовао у литургијским сабрањима у Трсту и у Вићенци у част Светог апостола и јеванђелиста Луке и Светог Петра Цетињског Чудотворца.

Прослава Лучиндана у Трсту у цркви Светог Спиридона Чудотворца.

У суботу 31. октобра 2015. године, поводом празника Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског у цркви Светог Спиридона у Трсту литургију су служили надлежни парох протојереј Рашко Радовић и протојереј мр Арсеније Радовић, архијерејски намјесник будвански и професор Цетињске богословије. Након литургије гостe из Црне Горе поздравио је прота Рашко Радовић, док је у име хора на указаном гостопримству заблагодарио предсједник хора о. Арсеније Радовић.

Храмовна слава Светог апостола и јеванђелисте Луке прослављена у Вићенци.

Празник и слава цркве Светог апостола Луке свечано је и молитвено прослављена и у граду Вићенци. Празновање је отпочело у суботу 31. октобра 2015. године, свечаним вечерњим богослужењем које су служили надлежни парох свештеник Далибор Ђукић и протојереј мр Арсеније Радовић, архијерејски намјесник будвански. Домаћин о. Далибор је поздравио драге госте из Црне Горе, заблагодаривши им на молитвеном учестовању у прослави храмовне славе св. ап. Луке у Вићенци. Овом приликом и о. Арсеније је поздравио домаћине који су угостили чланове хора из Будве пренијевши им поздраве и благослове Митрополита Амфилохија.

У недељу, 01. новембра 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски господин Андреј началствовао је Светом Архијерејском литургијом у овом светом храму. Епископу Андреју саслуживали су надлежни парох Далибор Ђукић и протојереј мр Арсеније Радовић, као и ђакон Жељко Симић из Клагенфурта. На литургији је појао хор „Свети Јевстатије Превлачки“ из Будве, којим диригује Данијела Николић.

Ову прославу својим присуством увеличали су и представници Римокатоличке цркве и пријатељи православља и нашег народа – дон Ђузепе Дал Феро (don Giuseppe Dal Ferro), дон Мариано Ловато из Арзињана (Don Marijano Lovato) и дон Ђузепе Руаро (don Giuseppe Ruaro), затим представник Владе Републике Српске – Министар здравља др Драган Богданић, ЊЕ генерални конзул БиХ у Милану г. Игор Бабић, као и почасни конзул Србије гђа Лорта Бађо (Loreta Bagio), предсједник црквене оптине Будва г. Васко Алексић.

Славски колач и жито препремили су кумови овогодишње славе Титомир и Биљана Гашић из Басана (Bassano Dal Grаppa).

Вјерном народу се након читања Светог Јеванђеља надахнутом празничном бесједом обратио Владика Андреј, који је говорио о личности Светог Апостола Луке. Након прочитане заамвоне молитве, Владика Андреј пререзао је славски колач. Честитајући вјернима у Вићенци храмовну славу, Епископ Андреј је поздравио све уважене госте из Црне Горе, као и чланове црквеног хора из Будве који је лијепим пјевањем допринио торжеству богослужења и прослави овогодишње храмовне славе.

Вјерници парохије у Вићенци са својим свештеником припремили су славски ручак за све присутне госте у мјесту Тори ди Куартезоло (Torri di Quartesolo). На свечаном ручку Владика Андреј још једном је поздравио уважене госте, великодостојнике, екселенције, представнике црквених општина и сабрани вјерни народ, искористивши прилику да са свима сусретне, поздрави и размијени ријеч и удијели благослов и отпјева и понеку пјесму на српском и италијснаком језику. Такође су и чланови црквеног хора из Будве отпјевали низ пјесама из свог богатог репертоара у току ручка.

Гости из Црне Горе благодаре свим својим домаћинима у Вићенци и Трсту, који су их са великом љубављу примили и угостили, показавши тиме прави примјер гостољубља, човјекољубља и братољубља.

Александар Вујовић.

На дан 31.октобар 2015. Вечерња служба, Парохија у Вићенци слави свог заштитника Светог Луку. Службу су својим појењем увеличали чланови црквеног хора из Будве и отац Арсеније.

На славском ручку православне парохије у Вићенци, 01.10.2015. Владика Андреј отпевао једну италијанску песму "Ala fiera del Est ..."

Овогодишње обележавање Светог Луке, имендана православне црквене општине у Вићенци, одисало је јединственом духовношћу. Службу је водио Владика Андреј, а певао је и црквени хор из Будве. Снимак: Александар Златковић.