У недељу 4. октобра у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици служена је Света Литургија

Tagged:

Светом литургијом је началствовао протојејереј - ставрофор и старјешина Саборног храма Драган Митровић уз саслуживање протојерејâ Далибора Милаковића, Миладина Кнежевића, Мирчете Шљиванчанина као и јереја Бранка Вујачића и протођакона Владимира Јарамаза.

Прије Свете Тајне причешћа поучним и надахнутим словом се вјерном народу који се сабрао у великом броју обратио протојереј Мирчета Шљиванчанин.

Отац Мирчета је у својој бесједи између свега осталог говорио и о значају као и о самом благослову којег смо удостојени у ово вријеме, изградњом таквог храма, какав јесте Храм Христовог Васкрсења у Подгорици. Будући да су по ријечима оца Мирчете у Храму Христовог Васкрсења обједињена осликавања: љепоте славе Божије, љепоте живљења по Богу, љепоте православља, љепоте правоживља. Како већ отац Мирчета даље наводи, све ово јесте осликано у овом храму, као у ријетко којем храму у овом Божијем свијету. Подвлачећи, да је управо због тога и наша слава велика, но, такође са тим је и наша одговорност пред Богом велика.

Отац Мирчета је наиме, у својој бесједи подсјетио вјерни народ и на дан освећења Саборног храма који се догодио прије двије године. Те је указујући на значај тога дана, подвукао и то, да је Подгорица тада тиме добила благослов и дар од Бога, бивајући и постајући у том тренутку - центром православног хришћанског свијета. Центром, који је освијетљен обиљежавањем 1.700 година од доношења Миланског едикта. Нагласивши да управо осјењени тим и таквим благословом, требамо достојно и чувати сјећање на тај дан. Будући да је тај дан освећења био управо дан љубави, вјере, свјетлости, радости и милости Божије.

"Ми ћемо се и ове године као и прошле године, сјетити тога дана, извршићемо и спомен освећења нашега Храма. Као што се то и вјековима чини у Православној Цркви."

Па је пригодно догађају отац Мирчета на крају својег обраћања управо позвао сабрани вјерни народ као и све грађане да се саберу тог дана у Саборном храму у Подгорици и у што већем броју допринесу својим присуством љепоти и пуноћи саме прославе годишњице освећења.

Наиме, у сриједу, 7. октобра у Саборном храму Христовог Васкрсења служиће се свечана вечерња служба а након одслужене вечерње службе, у крипти Саборног храма биће представљена изложба фотографија: "Четири вијека дома Романових", која представља јединствену изложбу, којој је главна намјена приказивање историјата те владалачке династије.

Централна прослава освећења Храма одржаће се у четвртак, 8. октобра. Истог дана са почетком у 9 часова, служиће се Света архијерејска литургија којом ће началствовати високопреосвећени митрополит Амфилохије уз присуство више епископа наше цркве. А у вечерњем термину са почетком у 20 часова и 30 минута одржаће се поводом освећења и свечани концерт на платоу Саборног храма, на којем
ће наступати култна група "Галија".

 

- Борис Мусић