Поводом славе цркве Часног Крста Литургију у Горњем Острошком манастиру служили митрополити Амфилохије и Аристарх

Поводом храмовне славе цркве Часног Крста у Горњем острошком манастиру, Свету архијерејску Литургију служили су Његово Вископреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошке обитељи Г. Амфилохије и Његово Високопреосвештенство Митрополит кемеровски и прокопијевски Г. Аристарх уз саслужење бројног свештенства и свештеномонаштва Српске и Руске православне цркве.

Евхаристијском сабрању присуствовале су стотине вјерника који су из разних крајева свијета дошли на поклоњење острошком Чудотворцу.Прије Свете Литургије Вископреосвећени митрополити су освештали обновљену Часну Трпезу у цркви Часног Крста, којa je подигнута и живописана за живота Светог Василија Острошког.

Током Литургије Митрополит Амфилохије је миропомазао новокрштеног дјечака Кирила из Русије.

Митрополити Амфилохије и Аристарх са саслужитељима су након причешћивања вјерника благословили и пререзали славски колач, а потом се сабраним вјерницима и свештенству надахнутом архипастирском бесједом обратио Митрополит Амфилохије.Он је рекао да наш живот мора да буде христолик.

Његово Високопреосвештенство Митрополит Аристарх захвалио је Митрополиту Амфилохију што су заједно присуствовали молитвеном сјећању на догађај који се десио прије 1680 година у Палестини када је Царица Јелена, мајка Светог Цара Константина пронашла Часни Крст Христов.