Слава манастира Косијерева

Светом Литургијом, литијом и црквено-народним сабором, у понедјељак 21. септембра 2015, прослављен је празник Рођења Пресвете Богородице, који је храмовна слава древне светиње манастира Косијерева у Петровићима код Никшића.

Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење бројног свештенства и монаштва Епархија будимљанско-никшићке и захумско-херцеговачке, служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Након светог богослужења, у којем је велики број вјерног народа приступио Светом причешћу, празнична свенародна литија опходила је храмовно здање. Благосиљан је и преломљен славски колач, који су у славу празника Рођења Пресвете Богородице, принијели чланови братства Ђурковића, овогодишњи домаћини славља.

Сабрање је благословио Преосвећени Епископ Г. Јоаникије, који је казао да се сабирамо са свих страна, у славу Божју, да се Богу помолимо на овај дан када се нарочита милост Божја, Божја благодат и Божја свјетлост излива на ову светињу и на све оне који у њу долазе, на дан сабора Пресвете Богородице, јер Њеним молитвама нас Божја љубав грије и сабира са разних крајева и то је оно што нам треба - да се овдје саберемо, да се Богу помолимо, да се са Христом сјединимо, да се небеског хљеба нахранимо, своје душе и срца оплеменимо, обновимо и утврдимо наше народно, братско заједништво.

Владика је захвалио братству Ђурковића, домаћинима овогодишњег славља, који су се прихватили велике обавезе и потрудили да све буде како доликује на данашњој светој служби.

Он је, овом приликом, честитао протојереју-ставрофору Марку Ђурковићу, свештенику архијерејског намјесништва никшићког у пензији, велики јубилеј - 52 године од рукоположења управо у косијеревској светињи.

Празнично сабрање су својим присуством увеличали и гости из Русије: пуковник Игор Тарелкин, херој Русије, генерал који води Удружење хероја Русије Александар Салујанов, пилот-космонаут Евгеније Тарекин, такође херој Русије, пуковник Владимир Арсјонов, као и Алексеј Баранов, директор Тверског колеџа културе, које је ријечима срдачне добродошлице поздравио домаћин Епископ Владика Јоаникије.

Потом је у манастирској порти одржан традиционални црквено-народни сабор. Бесједу о манастиру Косијереву казао је Блажо Ђурковић, док је о историји братства Ђурковић говорио проф. др Живко Ђурковић.

У богатом културно-умјетничком програму наступили су: КУД „Пива" из Плужина, КУД „Зора Херцеговине" из Билеће, етно-група „Василисе" из Билеће, мушка пјевачка група „Тешан Подруговић" из Гацка, књижевни клуб „Освит" из Билеће", диплар Коста Радовић, народни гуслари Ђорђије Ђоко Копривица и Стеван Мишо Поповић, хумориста Велизар Касалица, локални солиста Зоран Џикнић.