На „Тргу од ћирилице“ представило се Удружење српскоцрногорске мањине у Скадру „Морача Розафа“

Бисерним остварењима Трга ћирилице у Херцег Новом придружила се још једна презентација и значајни културно духовни програм. На препуној Белависти у порти храма Светог Архангела-Михаила предетавило се Удружење српскоцрногорске мањине у Скадру „Морача Розафа". Публика је поздравила дјевојке и младиће из Скадра, како је речено „древне српске престонице". У једносатном програму гости су мајсторски „пливали" кроз простор и вијеме. Њих није занимао датум и догађај. Већ традиција. Ово је било вече у ком су они показали да су представници српског народа и сљедбеници Светог Јована Владимира и Светог Саве.

Све је почело химном „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави", уз икону Светог Саве. Нијесу пјевали само гости из Скадра, већ и публика. Ређале су се тачке и нумере гоком који су Гордана, Анабела, Сања, Исидора, Бојана, Емрах, Недељко и Клаудија казивали стихове о Растку Немањићу, читани су одломци „Горског вијенца", пјевао се „Видовдан" и спомињала косовска традиција. Када би за кратко пјесма застајала замјенила би је игра из Враке код Скадра. Преплитала се и прожимала прошлост са садашњости.

- Стигли смо на Трг од ћирилице са жељом да наша дјеца покажу шта су успјела да науче. Удружење „Морача Розефа" уз помоћ Митрополије црногорско-приморске, Минисгарсгва културе и Управе за дијаспору региона Републике Србије успјело је, након много година, да се окупи и заједничким снагама обнови рад на културном и просвјетном плану. Да васпитава своју дјецу у духу традиције рекла је Лена Гордана Ајковић, која је водила програм.

Програм чланова „Морача - Розафа" измамио је аплаузе, који су јаче одјекивали него и на једном програму досад на Тргу од ћирилице.

- Ово је велики дан за нас. Није први пут да долазимо у Херцег Нови, али јесте наш први јавни наступ на овој манифестацији посвећеној ћирилици, којом и ми пишемо

и којом нашој дјеци преносимо нашу културу и традицију. Мучили смо се да одржимо темеље српског језика, ћирилице и српске историје. Када вас видим овдје видим да нијесмо сами. Вриједна је историја наша, тамо чувамо оно што сте ви оставили. Мислим да смо добри чувари те традиције - рекла је за наше новине чланица Удружења Гордана.

Црна Гора недовољно помаже рад Удружења „Морача - Розафа", али како чланови ове културно-просветне организације Срба и Црногораца у Скадра кажу, њима је и мала помоћ од велике користи. Ипак, наши у Скадру нису заборављени, па често добијају помоћ од појединаца, од којих су неки били на вечери Удружења на Тргу од ћирилице.

Сви они помажу да се у Скадру из дана у дан учи српски језик и да се у овом древном граду пише ћирилицом. У Скаду се све више промовише српска култура са циљем очувања нашег идентитета. Скадар је славно мјесто наше историје и ми је чувамо поручио је, бурно поздрављен, Павле Брајовић, предсједик Удружења „Морача Розафа".

Кратко се на бини појавио и најстарији члан Удружења Гано Мусић, који је казао да у Удружењу раде чланови три вјере. Рдзвојем демократије у Албанији створили су се добри услови и пружила се велика шанса Србима и Црногорцима да сачувају свој национални идентитет, закључио је он.

Вечерас на Тргу од ћирилице превиђено је преставање књиге Милене Пророчић Томић „Сједи на кола за истину" о савременим кретањима и проблемима младих. У програму учесгвују клинички психолог Вера Зарубица и отац Миодраг Шујо Тодоровић. У музичком дијелу програма предвиђен је наступ Валентине Кулиновић.

Српски радио

Удружење је најприје почело са курсом српског језика, а сада већ под његовим окриљем одвијају се бројни програми. Уз помоћ Митрополије али и Апбаније удружење је почело да емитује емисију на српском на радију. Боравак на Тргу ћирилице за чланове Удружења је велика школа и надахнуће, нагласила је она. Ајковићева се захвалила митрополиту Амфилохију, професору Светозару Ћираковићу и оцу Радомиру Никчевићу за све оно што су учинили за Србе и Црногорцеу Скадру и Удружење, казала је Лепа Гордана Ајковић.

Здравко Шакотић

Извор: Дан