На Илиндан прослављена слава храма Светог Илије у Вељем Селу у Мркојевићима код Бара

Tagged:
  • Наслов: Jerej Jovan Plamenac
  • Албум: Besjede
  • Година: 2015
  • Величина: 10:19 минута (1.77 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

slike 064

На празник Светог пророка Илије Тесвићанина прослављена је слава храма његовог имена у Вељем Селу у Мркојевићима код Бара. Литургију је одслужио надлежни парох свештеник Јован Пламенац.

У литургијској бесједи, свештеник Пламенац говорио је о животу и чудима Светог пророка Илије, указавши на Илијину пламену вјеру, у времену када су сви око њега били одступили од Бога и када је мислио да је уз Бога остао сам.

Илинданско сабрање у Вељем Селу је традиционално. У том крају не живи ни један православни човјек, сви његови житељи су муслимани. Али, ови муслимани су чувари храма Светог пророка Илије. Они су радили на њему када је, деведесетих година, обновљен, купили су звоно за њега... Сваке године муслимани овог краја учествују у илинданском сабрању код цркве Светог Илије у Вељем Селу. Ове године су били у мањем броју, јер баш тог дана била је свадба у сусједном селу, у кућу са којом су многи од њих родбински и пријатељски повезани.

Али, и ове године су дошли многи туристи, који одмарају на Великом Пијеску, Утјехи... Најмање је било Барана, јер истог дана Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије освештао је обновљени храм Светог пророка Илије на Волујици код Бара.

Након што је благословио славски колач који су, као и послужење за сав народ окупљен на овом сабрању, припремили кумови славе Мијо Шћепановић и Драго Влајнић, свештеник Јован Пламенац је поздравио све присутне, а посебно овдашње муслимане који су, као и сваке године раније, док траје Литургија чекали испод једног дуба поред цркве: