Прослављена је храмовна слава цркве у изградњи на Вучјем Долу

Светом Архијерејском Литургијом и црквено-народним сабором, на празник Светог свештеномученика Атиногена, у сриједу 29. јула 2015, прослављена је храмовна слава цркве у изградњи на Вучјем Долу.

Спомен-храм је посвећен овом светитељу, а подиже се у спомен на црногорске и херцеговачке јунаке, који су своје животе дали за Крст Часни и слободу златну у славној бици на Вучјем долу.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско-приморске и Епархија захумско-херцеговачке и будимљанско-никшићке.

Молитвеном сабрању присуствовао је, као и претходних година од када се гради спомен-црква на Вучјем долу, велики број вјерног народа из Црне Горе и сусједних херцеговачких општина.

Сабраном народу надахнутом архипастирском бесједом, обратио се Преосвећени владика Јоаникије, који је казао да Вучедолска битка има такву вриједност и такав значај да је ушла у поезију, она је у исто вријеме  понос нашег народа и понос наше вјере. Постала је саставни дио наше вјере зато што носи дубоке хришћанске вриједности.

„Овдје су заједно Црногорци и Херцеговци испуњавали заповијест Божју да нема веће жртве од оне него ко живот свој полаже за ближње своје. Овдје је народ, исто као на Косову, и војска крстоносна и честити књаз, који је у том моменту био подобан кнезу Лазару, били су спремни на жртву, да положе своје животе и да пролију своју крв, овдје су се јуначки борили и изгинули младићи јунаци, а  Бог је дао величанствену побједу и та побједа је зацијелила велике ране, оне ране које су бољеле народ цијеле Херцеговине", казао је, између осталог у бесједи Преосвећени Епископ Јоаникије.

По одслуженој Литургији, благосиљан је и преломљен славски колач.

Празнично сабрање у славу Божију, а у част Светог Атиногена и црногорских и херцеговачких јунака из знамените битке на Вучјем долу, настављено је уз братску трпезу љубави.

Одржан је и пригодан културно-умјетнички програм.