У манастиру Михољска Превлака код Тивта у недјељу 26. јула одржан Сабор православне омладине

У манастиру Михољска Превлака код Тивта, на празник Сабора Светог Архангела Гаврила, у недјељу 26. јула 2015. године одржан је традиционални Сабор православне омладине.

Сабрање младих  на 22. по реду окупљању Православне омладине почело је Светом Архијерејском Литургијом, коју су, у манастиру Михољска Превлака код Тивта, служили Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ Пакрачко-славонски Г. Јован (Ћулибрк) уз саслужење свештенства и молитвено учешће великог броја вјерника.

У току Свете Архијерејске Литургије Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије рукоположио је у чин јерођакона монаха Николаја сабрата манастира Морачник на Скадарском језеру, а у чтеца рукопроизвео брата Хектора из Салвадора.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља словом литургијске бесједе сабранима се обратио Његово Преосвештенство Епископ Пакрачко-славонски Г. Јован (Ћулибрк) који је подсјетио да данас славимо другог међу архангелима, Светог Архангела Гаврила, оног Архангела који је, у домостроју спасења, назначен да благовијести, објављује, поучава и показује.

Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије и Преосвећени Владика Јован са свештенством и вјерним народом пререзали су славски колач, поводом славе Братства православне омладине Црне Горе, које је данас прославило свој 22. рођендан.

У бесједи, којом се обратио вјерницима, Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије их је све благословио ријечима које непрекидно понављамо на Светој Литургији, на свијм језицима земаљским: Благодат Господа нашега Исуса Христа, љубав Бога и Оца и заједница Светога Духа и да буде са свима вама.

Кум овогодишње славе Братства Православне омладине Црне Горе био је Драган Стевановић, који је кумство за идућу годину предао Слободану Ристићу.

Након Светог Богослужења изведен је богат културно-умјетнички програм.

Овогодишњем Сабору су присуствовали гости из наше дијаспоре, Русије и других православних земаља.

Сабор на Михољској Превлаци о празнику Светог Арханлела Гаврила почео је своје саборовање 1993. године, од када и званично постоји Братство православне омладине Црне Горе. Ова организација је, за ових двадесет двије године, постала не само црквена већ и друштвено-политички утицајна организација, како на нивоу наше државе, тако и на нивоу региона и свијета, а посебно се истиче сарадања са братском Русијом.