Српско црквено пјевачко друштво „Србадија“ из Бијељине одржало концерт у цркви Светог Николе у Котору

6Иако је поремећај система вриједности на простору Балкана од 90-тих до данас изродио и музику која пласирана путем масовних медија лоше утиче и на здравље човјека, ипак није све пропало када је ова умјетност у питању, оцијенила је проф. др Десанка Тракиловић, диригент хора Српско црквено пјевачко друштво „Србадија“ из Бијељине.

„Србадија“ је у цркви Светог Николе у которском Старом граду 21. јула имала још један успјешан наступ, чији је организатор било которско „Српско пјевачко друштво Јединство“.

Указујући на благотворни утицај који на младог човјека имају пјевање у хоровима или бављење спортским активностима, Тракиловић апострофира поплаву вулгаризама и простаклука у свакодневном животу и у медијима.

„Нон-стоп се говори о одређеним проблемима на овим просторима, о геноциду над овим над оним, али је највећи геноцид уствари овај атак над сопственима народом који се дешава кроз музику. То се не тиче само мјеста гдје ја живим, већ уопште ових простора. На сцени су примјери вулгаризама и простаклука који не познају границе. Одређене шоу емисије као што су „Парови“ једноставно скрнаве, трују и кваре младеж и нашу сопствену дјецу. Зато увијек препоручујем не само хорове већ и остале активности као што су спортске, само је неопходно да то раде људи који се разумију и воле свој посао.

Дјеца која су у нашем хору можда нису чак сва ни крштена. Нисмо их то чак ни питали и ја сам на томе јако захвална нашој Цркви, која нам је омогућила да их ангажујемо по афинитету и након аудиције“, навела је Тракиловић.

Она је казала и да хор „Србадија“ има више публике од било ког политичара.

„Ово је, фигуративно речено, највећа странка у Републици Српској. Зато, када видим ову младост мислим да нам спаса ипак има, иако је музика тренутно на дну гдје се налази због заједничког утицаја бројних опште-познатих узрока на овим просторима“, казала је Тракиловић.

„Српско црквено пјевачко друштво Србадија“ основано је 1899. године, а обновљено 1992. захваљујући др Десанки Тракиловић, професору методике на Учитељском факултету у Бијељини. Постдипломске студије за диригента полагала је и код професорке Даринке Матић Маровић, а са „Србадијом“ је добитница многих домаћих и међународних награда и признања.

Предраг Николић