Митрополит Амфилохије обавио је у недјељу 19. јула велико Освећење цркве Светог Архистратига Михаила на Црквини у Морачи

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије обавио је на седму недјељу по Духовима, у недјељу19. јула 2015. године, на празник Преподобног Сисоја Великог велико Освећење цркве Светог Архистратига Михаила на Црквини у Морачи и у њој служио Свету Архијерејску Литургију.

Восокопреосвећеном Митрополиту Г. Амфилохију у току Светог Богослужења, између осталих, саслуживали су свештеник Раде Радовић, Архимандрит Стефан из манастира Морача и надлежни парох свештеник Обрен Шарић, уз молитвено учешће великог броја вјерника.

Као што то налаже древни обичај Цркве Христове, Митрополит Г. Амфилохије је, приликом великог Освећења, у цркву Светог Архистратига Михаила на Црквини уградио мошти Светих мученика монаха лавре Светог Саве Освећеног из Светог града Јерусалима, које је  добио на благослов од Јерусалимског Патријарха.

У току Светог Богослужења Високопреосвећени Архиепископ Г. Амфилохије рукоположио је у чин свештеника свршеног теолога ђакона Николу Радовића.

Свету Тајну Крштења, руком Високопреосвећеног Владике Г. Амфилохија, примили су Давид Савовић, Страхиња Радовић и Немања Брајовић, који су се, по Митрополитовим ријечима,  обукли у Христа Бога и вјечну, Божју Истину, у свјетлост вјечну.

Архиепископ Амфилохије је потом служио помен Оташу Савином Меденици барјактару краља и господара Црне Горе Николе првог Петровића, првом и вјечном ктитору овог храма, који је сахрањен поред цркве, чије име је овдје записано неизбрисивим словима, а чијим прилогом је ова Светиња и подигнута први пут 1905. године.

Благословивши их, он је захвалио Ђорђу и Петру Меденици, чијим је прилозима овај храм изграђен и уручио обојици по високо одликовање Српске Православне Цркве Орден Светог краља Милутина, који им је додијелио Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, на челу са Свјатејшим Патријархом Српским Г. Иринејем, за изузетан и немјерљив допринос у изградњи храма Светог Архистратига Михаила на Црквинама.

Митрополит Амфилохије је додијелио архијерејске грамате приложницима за помоћ у градњи овог храма, из братства Меденица: Дарку Душановом, Зорану Рајковом, Момиру Миодраговом, Миловану Мијаиловом и Драгану Миодраговом Меденици.

Овом приликом Високопреосвећени Митрополит Господин Амфилохије пререзао је славски колач поводом славе цркве Светог Архистратига Михаила, празника који ћемо прославити у недјељу 26. јула.

Храм  Светог Архистратига Михаила је подигнут од темеља до крова, на мјесту старог, који се срушио због дотрајалости 1936. године. Градња је отпочела 2002. године, када је Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије освештао камен темељац, и једини је храм са два звоника у овим крајевима- рекао је, у изјави за Радио ,,Светигору" надлежни парох јереј Обрен Шарић.

,,Храм је први пут подигнут 1905. године, прилогом братственика Оташа Савиног, који је сахрањен поред храма. Збогдотрајалости је пао 1936. године, од њега је остала розета која је уграђена у нови храм, а пронађен је и сребрни крст из 1910 године. Највећи приложници новог храма су Шћепанови синови Ђорђе и Петар, и братство Меденица. Храм је засијао у пуном сјају, са два звоника, унутра комплет опремљен са дуборезаним иконостасом и сликаним иконама."-каже отац Обрен Шарић.