Прослављена ктиторска слава никшићког Саборног храма

Поводом ктиторске славе Саборног храма Светог Василија Острошког у Никшићу Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије  служио је на празник Светог мученика цара Николаја Романова и његове породице, у петак 17. јула 2015, Свету Архијерејску Литургију у никшићкој Саборној цркви.

Саслуживало је бројно свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке са којима и гостујући свештенослужитељи: протојереј-ставрофор Михаило из Санкт Петербурга, отац Марко, проректор Петербуршке Духовне академије и отац Александар, секретар ректора поменуте институцијеВисокопреосвећеног Архиепископа петергофског Г. Амвросија.

Литургију је појањем пратио хор Преподобне мати Ангелине и пјевница Саборног храма.

Сабраном вјерном народу празник је архипастирском бесједом честитао Преосвећени Епископ Јоаникије, поздравивши ријечима срдачне добродошлице уважене госте из Русије.

Сабранима се обратио, потом, и протојереј-ставрофор Михаило из Санкт Петербурга, заблагодаривши Владици Јоаникију и свештенству на братској љубави којом су, и овом приликом, дочекани у Никшићу.

Поводом прослављања ктиторске славе никшићке Саборне цркве, међу чије највеће добротворе се убраја Света царска породица Романов, освештан је и приломљен славски колач.

Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије је, као и претходних година на овај празник, одслужио са свештенством парастос ктиторима, свештенослужитељима и добротворима Саборног храма Светог Василија Острошког у Никшићу.