Владика Јоаникије на Ивањдан служио у манастиру Милешева

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски Г. Јоаникије служио је на празник Рођења Светог Јована Крститеља Господњег и Претече, у уторак 7. јула 2015, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Милешева.

Преосвећеном Епископу је саслуживао јерођакон Сава Вукајловић, сабрат манастира Ђурђеви Ступови и свештенство и монаштаво милешевске Епархије.

У току Литургије Владика Јоаникије је теологу Горану Крстићу, клирику Епархије будимљанско-никшићке дао благослов за ношење ипођаконског орара.

У наставку празничног богослужења Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски Г. Јоаникије се архипастирском бесједом обратио сабраним вјерницима, говорећи о Светом Јовану Крститељу који је своје ријечи, своју службу,своје свједочење Господа Исуса Христа запечатио се својом крвљу. Он је главу своју изгубио, али је нашао вјечни живот у Христу Исусу Господу нашем, са Њиме се прославља, са Њиме се помиње и у молитвама га призивамо увијек послије Господа и Пресвете Богородице.

Светој Тајни причешћа приступио је велики број вјерног народа, сабраног под сводовима древне немањићке светиње, манастира Милешеве.

Освештан је и преломљен славски колач.

Иначе, у навечерје  празника Рођења  Светог Јована Претече и Kрститеља Господњег, у понедјељак 6. јула 2015. године,  Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски Г. Јоаникије служио је свечано празнично бденије  у манастиру Милешеви,  уз саслужење свештенства и монаштва Епархија будимљанско-никшићке и милешевске.

У наставку је, поводом славе манастира Милешеве и традиционалног Ивањданског сабора,  у манастирској порти,изведен пригодан културно-уметнички програм у присуству српске омладине из разних крајева региона, учесника „Сабора српске омладине из матице и расејања - Златибор 2015".

Госте и учеснике програма  пригодном беседом поздравио је владика Јоаникије.

Наступили  су:  хор Саборног храма Светог Василија Острошког из Пријепоља  "Свети краљ Владислав",  изворно певачка група "Јабука" са Јабуке, учесници и победници емисије  изворне музике и игре РТС-а, Шљивик, КУД "Коло" из Берана, са кореографијом „Лесковац", те КУД "Звечан" из Звечана са кореографијом „Косовско Поморавље".

Организатори програма су Епархија милешевска и хуманитарна организација „Стара Рашка" из Београда.