Патријарх Иринеј, Митрополит Амфилохије и више архијереја на Видовдан одслужили Литургију у манастиру Грачаници

Патријарх Иринеј, Митрополит Амфилохије и више архијереја на Видовдан служили Литургију у манастиру Грачаницa и парастос на Газиместану.

Поводом празника Видовдана, Свету Архијерејску Божанствену Литургију у манастиру Грачаница, служио је Његова Светост Патријарх српски Иринеј уз саслужење Високопреосвећеног Архиепископа Цетињског Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, Преосвећених Архијереја будимљанско-никшићког Јоаникија, рашко-призренског Теодосија, славонског Јована, умировљеног захумско-херцеговачког Атанасија и свштенства и свештеномонаштва из неколико Епархија Српске православне Цркве.

Након видовданске Литургије, у којој је учествовало око хиљаду верника, Његова Светост Патријарх Српски Иринеј је поручио да су данас сви Срби духовно на Косову. „Данас су очи, мисао, осећања свих Срба, не само у нашем отачанству, већ и Срба широм света, на свим континетима, са нама духовно овде. Нема веће жртве од жртве свога живота и тела, а том жртвом жртвовао се Кнез Лазар и безброј косовских јунака, који су га пратили на Косово поље и пролили крв и њоме залили ову свету земљу", рекао је патријарх Иринеј.

И у Грачаницу и на Газиместан дошли су верници из различитих делова Србије, Црне Горе Републике Српске и дијаспоре, а парастасом палим српским јунацима завршено је обележавање Видовдана.

Беседу на парастосу косовским јунацима на Газиместану одржао је Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Амфилохије који је позвао верни народ да сви крену путем жртвовања за добро, напредак, мир и љубав ближњима јер, како је истакао, нема веће љубави од те.