Празник Светих Јустина Философа и Јустина Ћелијског прослављени у Цркви Свете Тројице у Ротердаму

  • Наслов: Otac Vojislav Bilbija
  • Албум: Besjede
  • Година: 2015
  • Величина: 10:57 минута (1.88 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

У недељу, 14. јуна 2015. љета Господњег, на празник Светог Јустина Философа и Светог Јустина Ћелијског, у Цркви Св. Тројице у Ротердаму служена је Света Литургија.  Началствовао је протојереј Војислав Билбија. Њему су саслуживали протојереј Виктор Шајковски, јереј Горан Ковачевић, ђакони Дејан Радошевић, Данило Подкрајац и Игор Челан, ипођакон Васо Клаћ и чтечеви Живко Момић, Виктор Ђорђевић и Никола Клаћ.

На крају литургије освећени су славски колач, жито и вино које су припремили Даница Витковић и схи-монахиња Јакова, за коју је ово данас био посебан дан: она је замонашена у манастиру Ћелије за живота преподобног авве Јустина и код њега у сестринству живела неколико година, код њега се исповедала, а сада припада сестринству манастира Ћириловац.

Заједничарење се потом наставило трпезом љубави, појањем псалама и пјесама владике Николаја Велимировића све до поподневних часова. Парохија се већ припрема за обиљежавање Видовдана, када се традиционално по Светој Литургији служи парастос почившим српским војводама и војницима од 1389. године па све до данас.

На тонском запису бесједе као и пратећем извјештају благодаримо господину Михаилу Хаџи Ценићу.