Освећење параклиса Светог Исаије од Оногошта у Горњем манастиру Острог

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ И ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ У ПОНЕДЈЕЉАК 11. МАЈА СВЕТУ ЛИТУРГИЈУ СЛУЖИЛИ У ГОРЊЕМ МАНАСТИРУ ОСТРОГ И ОСВЕШТАЛИ ПАРАКЛИС ПОСВЕЋЕН ПРЕПОДОБНОМ ИСАИЈИ ОД ОНОГОШТА И ОБНОВЉЕНИ КОНАК

 

ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Бити данас у Острогу исто је што и мирисати Царство небеско

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ Захумско-херцеговачког и Приморски Г. Григорије уз саслужење бројног свештенства и свештеномонаштва Српске Православне Цркве, освештали су у понедјељак 11. маја параклис Светог Исаије од Оногошта у Горњем манастиру Острог. Након освећења Часне Трпезе и нове цркве у склопу Горњег манастира, Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије и Преосвећени Владика Григорије служили су Свету Архијерејску Литургија. У Часну Трпезу уграђене су мошти новојављеног светитеља Ђакона Светог Василија Острошког, чије су мошти недавно пронађене у цркви Часног Крста у Горњем манастиру. Митрополит Амфилохије и епископ Григорије освештали су и нови фрескопис у параклису.Након Светог Причешћа благословен је и пререзан славски колач.

У току Свете Архијерејске Литургије Високопреосвећени  Митрополит Г. Амфилохије је миропомазао Свете Мошти мученички пострадалог ђакона Светог Василија, које су  изнијете на цјеливање и поклоњење а потом положене у дрвени Ћивот и пренијете у Цркву Часног Крста у Горњем манастиру, како би вјерници могли да их цјеливају.

У архипастирској бесједи, на крају Светог Богослужења, Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије је рекао да је ово велики, Свети дан а Острошку Гору упоредио са Светом Гором Синајском на којој је Мојсије видио лице Божје.

,,Скоро триста педесет година народ Божји се сабира око ове Свештене четворице и на овом мјесту види и доживљава тајну Христовог живог присуства и Њега Васкрслога, примајући Тијело и Крв Његову, сједињујући се са Њим вјечним и непролазним јединством, а кроз Њега и једни са другима. И ми смо се данас сјединили са онима који су прије нас овдје долазили, једни са другима, а кроз Христа Господа и ову Свештену четворицу, сјединили смо се и са будућим покољењима"-рекао је Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије.

Он је нагласио да је живо свједочанство присуства  Светог Василија Острошког и то што је данас овдје и његов наследник- Захумско-херцеговачки Владика Григорије.

,,Он је заједно са нама освештао овај Свештени престо, поред Светог Ћивота Светог Василија и Жртвеника који постоји вијековима у овом храму Ваведења Пресвете Богородице, на коме се жртвује Јагње -Христос Бог за живот свијета"-рекао је Митрополит Црногорско-приморски и додао да је, долазећи синоћ у Острог, срео десетине младића и дјевојака, читаве групе, које хрле од Херцеговине и Босне према Острошкој Светињи.

,,Из Подгорице је стигло око двије хиљаде поклоника а међу њима је и једна сестра из Словеније. Ту су и вјерници из Хрватске, и из других крајева а сјутра ће их бити још и више. Кренула су овамо и наша браћа са Косова и Метохије, који ходе пјешке 280 километара, носећи свој косовско-метохијски крст да га принесу Светом Василију Острошком, не би ли Господ, кроз Часни Крст и ову Светињу, освештао и обновио Косово и Метохију, народ Божји и Цркву његову на страдалном Косову и Метохији да и тамо засија слобода Синајска, слобода Острошка и Пећке Патријаршије, Грачанице, Светог Стефана Дечанског и свих Светих"-помолио се Митрополит г. Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је нагласио да су поред Светог Василија, Преподобног Иасије новог од Оногошта и новочученика Станка овдје и новооткривене Мошти Светог ђакона Светог Василија, који је по предању био сахрањен у Горњој цркви.

,,То нам је посвједочио, блаженог спомена, чувар Ћивота Светог Василија Острошког, потоњи игуман манастира Тврдош, отац Георгије (Мирковић) који је овдје оставио великог и дивног трага. Обнављајући ову Светињу Острошку и цркву Часног Крста, тамо смо заиста пронашли мошти Светог ђакона, а са њима и два пушчана зрна, као потврду свједочанства оца Гергија, да је и он мученички пострадао. И мошти  Преподобног Исаије од Оногошта, коме смо данас Духом Светим овај Свети храм посветили, спаљене су на Планиници"- говорио је Архиепископ Г. Амфилохије, а потом је отпјеван тропар Преподобном Иасији од Оногошта и тропар и кондак ђакона Светога Василија.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља литургијском бесједом се вјерницима обратио Преосвећени Епископ Захумско-херцеговачки и Приморског Г. Григорије који је казао да је увијек потресно, величанствено и библијски узвишено и савршено доћи у Светињу манастира Острог.

,,Свима нама који смо Хришћани велика је слава и част данас бити у Острогу када славимо Светог оца нашег Василија. Данас славимо и његовог претходника, претечу и узора у монаштву, у мучеништву, у исповједништву и подвижништву Светог Исаију од Оногошта који је био и испосник, и мученик, и монах и свједок. Свети Василије је  прославио ову Гору, ову пећину, ову стијену Острошку, али дивно је и славно што се данас прославља и онај који је међу првима дошао овдје да узноси молитве и приноси сузе Богу"-казао је Владика Григорије и додао да кад се осврнемо уназад и погледамо на животе Светитеља видимо да они, као своје стопе, траг и заоставштину на земљи, остављају Цркве, храмове а највише за собом остављају траг мириса Царства небеског.

,,Миропомазали смо данас Часни Престо Светим миром и у њега уградили Свете мошти. Видимо и какакв мирис на земљи остављају Светитељи Божји. Ако кренемо стопама Светог Василија од мјеста гдје је рођен, у Мркоњићима, тамо је данас црква. На мјесту гдје је учио школу, у манастиру Завали, и тамо је данас црква, братство, монаштво и подвижништво. На мјесту гдје је био Епископ, и тамо је дивна црква, и монаштво, и братство и подвижништво. Посјетио је Хиландар и тамо оставио цркву. Био је и у Русији и тамо је све радио да би обнављао и подизао цркве. Онда је дошао у Никшић да и ту буде Епископ, па и ту данас свијетли и стоји црква. Потом је дошао овдје, да свој живот проведе у миру и покајању, па видимо у шта се претворила Острошка стијена. И она се претворила у цркву, у оно што црква уистину треба да буде и јесте, у миомирис духовни, у миомирис наднебески, у мирис Духа Светога животворнога. Некако природно, логично и нормално, за нас Хришћане,  да се свака стопа Светог Василија и Светог Исаије претвара у мирис и цркву" -казао је Владика Григорије.

Он је нагласио да бити овдје данас исто што и мирисати Царство небеско, исто што и удисати ваздух којим су дисали Свети Василије, Свети Исаија и ђакон Светог Василија, чије су мошти откривене, и мученик Станко и сви оне плејаде вјерника, монаха, свештеника, Епископа, Митрополита који су овдје дисали да би се надисали и надахнули Духом Светим.

Владика Григорије је казао да ми долазимо у Острог из свијета у коме често дишемо неки други дах и миришемо неки други мирис.

,,Онда дођемо овдје да удахнемо и да се надахнемо оним јединим животворним мирисом, мирисом Духа Светога који нам дарује Христос Господ у овој божанској служби коју смо данас служили. Дарује нам га и у Цркви Христовој коју смо данас осветили и у којој се данас молимо и у којој стојимо. Сви ми, овдје сабрани, дошли смо да удахнемо и да се надахнемо Духа Светога"-рекао је Епископ Григорије и помолио се да тако и буде молитвама Светог Исаије од Оногошта, Светог Василија Острошког и његовог Светог ђакона, Светог Станка мученика и свих Светих чија имена и не знамо а постали су Свети молећи се и дишући Духом Светим.

Црква Часног Крста у Горњем манастиру Острог украшена је дивним мозаицима које су урадила двојица мозаичара професора са Ликовне академије из Београда Зоран Михаиловић и професор Лазовић, док је живопис на цркви урадио јеромонах Лазар из Заграђа.

Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије је у цркви Ваведења Пресвете Богородице поред кивота са моштима Светог Василија, игуману манастира Светог Василија Острошког у Манђелосу на Фрушкој Гори на дар поклонио рукавице, рад сестринства манастира Острога. Владике и свештенство су након тога обишли обновљене просторије у Горњем острошком манастиру. На хиљаде вјерника из разних крајева свијета приступило је током дана моштима Светог Василија Острошког.

Богослужења у славу живога Бога и Светог Василија, Његовог вјерног свједока, почела су још у недјељу 10. маја у 19. часова, свечаним Бденијем у Горњем манастиру Острог у параклису Преподобног Исаије Острошког.

11. маја у 19 часова биће служено празнично бденије у Горњем манастиру, док ће у исто вријеме празнично бденије бити служено и у Доњем манастиру.

У поноћ 11. маја Митрополит г. Амфилохије, уз саслужење Архијереја и свештенства, служиће Акатист Светом Василију Острошком док ће у наставку бити служена Света Литургија.

12. маја, на сам празник Светог Василија Острошког  у 6. часова Света Литургија биће служена у цркви Светог мученика Станка.

У 8 часова 12. маја Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије уз саслужење Архијереја и свештентва служиће Свету Архијерејску Литургију на платоу испред Горњег манастира.

По ријечима јеромонаха Сергија (Рекића) сабрата Острошке обитељи своје присуство на прослави Светог Василија у Острогу потврдили су Преосвећена Господа Епископи: Бихаћко-петровачки Атанасије , Будимљанско-никшићки Јоаникије, Аустралијско-новозеландски Иринеј, Захумско-херцеговачки Григорије, Пакрачко-славонски Јован, и један Владика Руске Православне Цркве.

Отац Сергије је у изјавио за Радио ,,Светигору" нагласио да ће се саобраћај одвијати у правцу Богетићи-манастир Острог-Даниловград.

У поподневним часовима у уторак 12. маја свечана празнична Литија предвођена Високопреосвећеним Митрополитом Г. Амфилохијем и Архијерејима проћи ће улицама града Никшића у славу Острошког Чудотворца Светог Василија.