Епископ далматински Фотије у Загребу одржао предавање „Јеванђеље и Царство небеско“

У четвртак, 19. марта 2015. године у сали СКД Просвјета у Загребу Епископ далматински господин Фотије одржао је предавање Јеванђеље и Царство Небеско.

У уводном дијелу излагања епископ Фотије је, вјерницима и слушаоцима који су и овом приликом испунили дворану Просвјете, појаснио новозавјетно, јеванђелско значење Царства Небеског.

-  Када хоћемо да говоримо о Царству Небеском, прво се намеће питање, шта је то Царство Небеско? Дефинисати га не можемо, јер је велика тајна, али можемо рећи црквени став према коме би то било Царство Свете Тројице, Оца и Сина и Светога Духа. У Јеванђељу се помиње и други термин Царство Христово. Јер је један од Тројице постао човјек. Трећи, такођер црквени термин јесте схватање да је Царство Небеско Црква у којој предокушамо тајну којом ћемо у пуноћи, ако Бог да, живјети у вјечности.

Епископ Фотије је потом указао на новозавјетне текстове у којима се говори о овој теми.

-  Првенствено одломци из јеванђеља по Матеју и Марку, али суштински можемо слободно рећи да сва четири јеванђеља, чак и посланице светих Апостола говоре о Царству Небеском покушавајући да опишу ову велику тајну. Говорећи о Царству Небеском Христос се користи  причама, параболама јер Он наставља рабинску традицију, традицију пророчку, али и из тог разлога што, како Свети Оци тумаче, приче једнима појашњавају, а другима скривају потпуни смисао.

У домаћинству СКД Просвјета и предсједника овог друштва г. Чедомира Вишњића, а по благослову Митрополита загребачко-љубљанског господина др Порфирија, пригодна предавања се одвијају сваког четвртка током Великог поста. За наредни сусрет митрополит Порфирије је најавио предавача Епископа аустријско-швајцарског господина Андреја који ће говорити о Светој Гори Атонској.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска