У храму Христовог Васкрсења у Подгорици одржана Академија поводом Недјеље православља

У храму Христовог Васкрсења у Подгорици синоћ је одржана свечана академија поводом Недјеље православља и у част 520. годишњице рада Ободске и Цетињске штампарије Црнојевића.

Свечаности су присустовали митрополит Амфилохије и гост СПЦ, архиепископ чешкословачке цркве Георгије. Наступили су црквени хорови, гуслар Рајо Војиновић, ученици Богословије и професорка Татијана Суботин, анганизована је изложба дубореза Рада Пижурице.

У обраћању, митрополит Амфилохије је истакао „своје задовољство даровима које је Митрополија Црногорско-приморска добила".

"Изузетно сам срећан што је дио моштију цара Констатина донесен у Црну Гору из Белгије", казао је.

Саопштио је и да ће мошти приложити у храму Христовог васкрсења.

Архиепископ чешкословачке цркве Георгије казао је да у присутнима види "прави одраз православља" и на крају их поздравио ријечима "Живјела Црна Гора, живио српски народ, живјело православље".

Рекао је и како су односи двију црквава пријатељски зато што се Чешкословачка црква појављује као кћи Српске православне цркве.

"Пријатељски односи утемељени су и на љубави митрополита Амфилохија према нашој Чешкословачкој цркви", рекао је.

Дуборезац Раде Пижурица поклонио је своја "два најбоља рада митрополиту Амфилохију и архиепископу Георгију". Пижурица је „Вијестима" рекао и како је до сада продао само два рада, јер од својих умјетнина тешко може да се одвоји", а и купци, додао је, обично на цијену реагују са незадовољством.

На свечаности у храму у Подгорици синоћ су уручена признања ученицима Богословије за радове на различите теме о светосављу.