Промоција монографије о манастиру Косијерево

Монографија Манастир Косијерево, аутора Чедомира Зена Поповића представљена је ових дана пред никшићком публиком.

Представљање је уприличено у петак 13. фебруара 2015, у Духовном центру Светог Исаије од Оногошта, гдје је учесницима промоције и сабраној публици, добродошлицу пожелио књижевник Радомир Уљаревић, уредник трибина у поменутом Духовном центру.

У промоцији су учествовали: историчар проф. Мирко Перовић, који се осврнуо на историјски значај овог дјела има, проф. Веселин Матовић, уредник часописа „Слово" је казао да је промовисана монографија плод велике преданости, љубави, истраживања, знања и интелектуалне одговорности аутора.

Овом приликом обратио се и Чедомир Поповић, аутор монографије, захваливши бројним сарадницима и консултатнима који су дали значај допринос у настајању овог дјела, истичући посебно труд архитекте Милоша Бошњака и подршку игумана Арсенија Самарџића.

Чедомир Поповић је рођен у Косијереву. Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду - група за археологију, а магистрирао на Свеучилишту у Загребу. Учесник је потоњег Отаџбинско-одбрамбеног рата 1991-1995, те носилац Ордена "Милоша Обилића". Указом високог представника за Босну и Херцеговину Педија Ешдауна био је лишен елементарних људских права, сем права на живот. У таквој ситуацији, без права на рад и пензију, он се вратио својим коријенима. Истраживање манастира Косијерево за њега је било, како каже, духовно уточиште, интелектуални и стручни изазов, који је ангажовао све његове умне, духовне, образовне потенцијале и усмјерио га ка остварењу овог циља. Он се одрекао хонорара од књиге у корист Манастира Косијерево.