Литургија у Саборној цркви у Никшићу – помен Митрополиту хаџи Сави Косановићу

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је са свештенством, на празник Светог Григорија Богослова, у суботу 7. фебруара 2015, Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Саслуживало је бројно свештенство и свештеномонаштво Епархије, а молитвеном сабрању је присуствовао вјерни народ Никшића. Током Литургије одслужен је мали помен блаженопочившем Митрополиту Сави Косановићу.

Сабраном вјерном народу бесједио је Преосвећени владика Јоаникије, који је казао да је Митрополит Сава Косановић духовно био сличан Светом Григорију Богослову, оном богомудром теологу и учитељу Цркве Божје, који је у своје вријеме као патријарх у Цариграду, вратио храмове из руку јеретика силом Духа Светог и силом своје богонадахнуте ријечи, пуној истине и свјетлости Божје.

По одслуженој Литургији Владика је са свештенством, у присуству вјерног народа, помен Митрополиту Сави Косановићу служио и на његовом гробном мјесту. Земни остаци Митрополита дабробосанског Саве Косановића почивају поред цркве Светих Петра и Павла у старом градском гробљу у Никшићу гдје су из Улциња пренијети 2003. године.

Свештенство никшићког Саборног храма, чији је приложник био блаженопочивши Митрополит Сава, служиће убудуће сваке прве суботе у фебруару, благословом Његовог Преосвештенства владике будимљанско-никшићког Господина Јоаникија, помен овом великом народном добротвору и мученику, Митрополиту хаџи Сави Косановићу.

Потом је у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу основано Удружење Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“.

Рад оснивачке скупштине и активности новооснованог Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“ благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Скупштином је предсједавао др Војислав Миљанић који је казао да је и раније било покушаја да се оснује слично удружење, али, према Миљанићевић ријечима, није било утицајних личности које би ову „неопходно потребну идеју претворили у дјело“.

За предсједника Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“ изабран је Бранислав Баћовић, предсједник Извршног одбора Удружења је Михаило С. Миљанић, предсједник Савјета је др Благота Мркаић, а новопокренути часопис „Љетопис Бањана и Рудињана“ уређиваће књижевник Милутин Мићовић.