Светосавска академија у Бијелом Пољу

Светосавска академија у Бијелом ПољуУ препуној салу Спортског центра "Никољац" у Бијелом Пољу синоћ је, на празник Светог Саве, у уторак 27. jануара 2015, одржана Светосавска духовна академија.

Сабрање у славу Светог Оца нашег Саве првог Архиепископа српског благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је поздравио угледне госте свечане академије у Бијелом Пољу: амабасадора Руске Федерације у Црној Гори г.-дина Андреја Нестеренка, те предсједникa општине Бијело Поље Александра Журића, предсједника општине Мали Иђош Марка Ровчанина, предсједника општине Беране Драгослава Шћекића и предсједника скупштине општине Беране Горана Киковића, као и бројно свештенство, монаштво и житеље Бијелог Поља, који су у великом броју присуствовали Светосавској свечаности.

Светосавска академија у Бијелом Пољу

Поруку предсједника Републике Србије г.-дина Томислава Николића прочитао је архимандрит Никифор Миловић, секретар Епархијског Управног одбора Епархије будимљанско-ћникшићке.

Светосавска академија у Бијелом Пољу

"Даме и господо, драгабраћо и сестре, свијетли празник Светог Саве је најљепши повод да се сјетимо његових завјештања. Поуке и поруке светог оца нашег Саве, првога рхиепископа српског, препознајемо као сопствено завјештање. Да чувамо себе и унапређујемо систем вриједности у коме идеје поштовања и толеранције, јединства и саборности своје извориште имају у његовој мисли. Тако ћемо наставити јединим могућим светосавским путем, путем слоге, просветитељства и духовности. Путем којим нам као лучоноше обасјавају отац и син Стефан и Растко, Симеон и Сава. Са овим кратким ријечима све вас братски поздрављамо и четитамо велики Светосавски празник", поручио је предсједник Србије.

Светосавска академија у Бијелом Пољу

Светосавску бесједу одржао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије.

Отац Гојко је пренио поздраве вископоросвећеног митрополита Црногорско-приморског господина Амфилохија, као и ученика и професора цетињске Богословије и православних вјерника са Цетиња.

Он је подсjетио да је мошти Светога Саве спалио Синан-паша крајем 16. вијека на београдском Врачару.

Светосавска академија у Бијелом Пољу

"Био је то неравноправан сукоб. Не зато што се један војсковођа окомио на мошти које стоје у ћивоту, већ зато што се једна пролазна људска сила и срџба устремила на вјечиту истину. Устремила се на Божјега човјека. Спаљене су мошти Савине само зато што су српски устаници на својим пушкама носили лик његов. И кад су спаљене мошти а Милешева остала празна, изгледало је да народ више нема пастира. И баш тада, у Поповом пољу у Херцеговини родио се Свети Василије Острошки."

Светосавска академија у Бијелом Пољу

"Записана су два предања, по којима је Свети Сава био кум на крштењу након рођења Светом Василију Острошком, а друга како је мајци Светог Василија Свети Сава казао, кад је срео крај воде, да ће од ње изићи чисто и пречисто тијело на овај свијет. Касније је та дјевојка постала мајка Светог Василија Острошког", бесједио је отац Гојко, додајући да су Свети Сава и Свети Василије Острошки браћа и дјелатници на истом послу.

Светосавска академија у Бијелом Пољу

Светосавска академија у Бијелом Пољу, коју традиционално организују Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Бијело Поље је централна духовна свечаност у славу Светог Саве у Епархији будимљанско-никшићкој. У оквиру програма Светосавске академије, коју је водила Весна Јаћимовић, наступали су народни гуслар Мирко Радовић, који живи у Канади, црквени хор из Бијелог Поља "Свети Никола", етно група "Ива" из Добоја, КУД "Текстилац" из Бијелог Поља. Уз Исидору, рецитовали су њена сестра Теодора Јеврић из Бијелог Поља и Небојша Миловановић, глумац Југословенског драмског позоришта из Београда.
Послије академије у етно селу "Вуковић" у Томашеву одржан је традиционални Светосавски бал.