У Колашину 25. јануара одржана Светосавска академија

DSC03379

У Колашину је синоћ одржана Светосавска академија у препуној сали мјесног Центра за културу.

Поздравно слово је изговорио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, који је изразио наду да ће се светосавске свечаности вратити у школе, као што је то било до 1947. године.

Он је рекао да је тужан што га Колашин дочекује латиничним натписима, што се у њему губи ћирилично писмо.

„Поток светосавски тече и напаја вјековима душу, и просвећује душу овога народа, народа који се кроз вјекове звао како се звао. Има сад један његов дио који се зове другачије, али без обзира и на то, Свети Сава је светитељ и просветитељ свих оних који су остали вјерни Христу Богу и Цркви православној кроз вјекове“, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

„Није Свети Сава уљез, није Свети Сава онај који поробљује и окупира, него је Свети Сава путеводитељ у живот вјечни“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Владика је одликовао Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца супружнике Веска и Соњу Петрић из Колашина , родитеље деветоро дјеце.

Уз одликовање Владика им је уручио поклон у износу од 900 евра.

Светосавску бесједу изговорио је је историчар и дипломата др Душан Батаковић, директор Балканолошког института Српске академије наука и умјетности.

Он је рекао да нам је Свети Сава дао идентитет и културу, без чега један народ није народ.

„А народ који заборавља своју традицију осуђен је да многе грешке понови, и да неослоњен на добре темеље, које му традиција нуди, лута у овим тешким временима“, рекао је Батаковић.

Батаковић је казао да је Свети Сава био велики дипломата.

„Мало је било људи да у она смутна времена, као он, буду добри и са Истоком и са Западом, да у повољном тренутку извојује аутокефалност Цркве, да брату из Рима обезбеди краљевску круну, да исто тако помири завађену браћу, да стигне до Свете Горе до манастира Пантелејмона и Ватопеда, где сада одседа британски принц Чарлс, и да са оцем сазида Хиландар, да остави Номоканон, славну нам Крмчију, која данас може да се користи и у световним питањима“, рекао је он.

„Може да се користи као морални и духовни оријентир, што је важније од писаних закона. Када имате један такав јасан духовни оријентир и када видите, заправо, како све што је везано за Светог Саву – зрачи“, рекао је господин Батаковић.

У умјетничком дијелу програма наступили су Дјечји црквени хор „Свети Сава“ из Подгорице, КУД „Мијат Машковић“ из Колашина, Дјеца из колашинске школе вјеронауке, глумац Гојко Бурзановић и гуслар Жељко Бугарин.