Светосавска духовна светковина у Дужима код Шавника

Светом Литургијом и црквено-народним сабором у селу Дужи, код Шавника, који је, благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, одржан у суботу 24. јануара, почеле су овогодишње Светосавске свечаности у Епархији будимљанско-никшићкој и широм Црне Горе.

Литургију у цркви Светог Саве у Дужима служио је јереј Драженко Ристић, парох шавнички.

Током свете службе Божје, у којој су вјерници приступили Светом причешћу,  освештан је и пререзан славски колач, а сабраном народу бесједом се обратио отац Драженко, преносећи благослов Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, који није могао да присуствује овогодишњој светковини. У својој бесједи свештеник Ристић је, између осталог, рекао:

 

„У име Оца и Сина и Светога Духа.

„Идите и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светог Духа, учите их да све држе што сам вам заповједио, јер, ево, ја сам са вама у све дане до свршетка вијека". Ове ријечи, браћо и сестре, Господ Исус Христос је рекао својим апостолима, давши им власт да иду и проповиједају народу Божијем спасење и покајање. Те ријечи су дошле и до нас, а нарочито преко Светог Саве, у чију славу и част смо се данас окупили, а нарочито у славу и част Господа Исуса Христа, који нам је оставио да служимо Свету Литургију, ту највеличанственију службу, у којој се напајамо ријечју Божијом и у којој окушамо храну непролазну, која човјека освећује и просвећује.

Света Литургија је почетак и крај свега. То је догађај у којем се небо спушта на земљу, када се вјекови и свјетови спајају у једно. Зато је најважнија ова служба. Свети Сава је жртвовао себе, одрекавши се престола земаљског, жртвовао је себе да би народ наш увео у Свету Литургију, а тиме увео нас у Царство Божије.

Овај данашњи сабор је прилика да се подсјетимо на живот Светога Саве и да не заборавимо да треба да будемо истински светосавски хришћани и честити људи. Да се сјетимо ријечи Светога Саве о правој вјери, изговореној у манастиру Жичи, да не користи исправност живота без праве и просвећене вјере у Бога, нити нас право исповедање вјере без добрих дела може извести пред Господа, него треба имати обоје, да савршен буде човјек Божји, а не да због недостатка једног храмље живот наш. Јер, као што рече Апостол: "Спасава вјера, која кроз љубав дјела".

Треба да се подсјетимо и Небеске Литургије од Светог владике Николаја, која се често моче чути у гусларским пјесмама, гдје се говори да Срби не посте, цркве дижу, а Богу се не моле, да млађи не поштује старијег, дјевојке не држе дјевојаштво, одрекли се српског имена. Ми, који смо светосавци и поштујемо светосавље, не дозволимо да будемо овакви у овој пјесми и да не будемо хришћани само на ријечима, већ на дјелу као што то очекује Бог и Свети Сава од нас", поручио је јереј Ристић.

Потом је, у Дому на Дужима, одржан традиционални сабор у славу Првог Архиепископа српског Светог Саве - крсне славе Косовчића, чији братственици у дробњачким селима Пошћење и Дужи, четрнаест година за редом, организују светосавске духовне академије.

Сабрање је пригодним словом благословио надлежни парох, свештеник Драженко Ристић. Добродошлицу гостима, у име братства Косовчића, пожелио је Милорад - Лако Вилотијевић, домаћин скупа.

Светосавску бесједу одржао је професор Веселин Матовић, а на друштвено-политичке околности у Црној Гори осврнуо се историчар доц. др Александар Стаматовић.

Одржан је пригодан културно-умјетнички програм.