Ваведење молитвено прослављено у Острогу

Tagged:
  • Наслов: Otac Slobodan Jokic
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 6:45 минута (1.16 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Ваведење Пресвете Богородице, којем је посвећена црква у Горњем манастиру у којој се налазе мошти острошког Чудотворца Светог Василија, литургијски је прослављено у Острогу. Светом Литургијом, поред кивота са моштима Светитеља у малој пећинској црквици, началствовао је протосинђел Павле, намесник острошке светиње. Саслуживали су му јерoмонаси Сергије, Панарет и Јеротеј, затим јереји Мирчета Шљиванчанин, Слободан Јокић, Радмило Чизмовић, Илија Зекановић, Слободан Лукић, Јордан Марков и свештенођакон Крсто Авдаловић.  Свештеник Јордан Марков, иначе гост острошке обитељи, дошао је из Православне Охридске Архиепископије.

На данашњу славу у Горњем манастиру сабрао се велики број вјерника из разних крајева свијета.

Литургијском проповједи сабранима се обратио јереј Слободан јокић, архијерејски намјесник никшићки

-Ево ријечи које одјекују вјековима, ријечи које дају пуни смисао човјековог постојања, ријечи које је изговорила дјевојка чији данас празник прослављамо, Њен улазак у храм. Прије него што је рекла ове спасоносне ријечи посвједочила је да је човјек, када се упитала „Како Господе, ја сам дјевојка" - рекао је o. Слободан, и подсјетио да је човјек једино нађен и спасен кад изговори ове ријечи.

О. Слободан је на крају проповједи честитао славу браћи острошке обитељи.

Како смо у данима Божићног поста, велики број вјерника који су се припремали, приступио је Светој Тајни Причешћа.

Након Литургије протосинђел Павле је позвао госта из Македоније да се обрати вјерницима.

Јереј Јордан је пренио поздрав и благослов свима од утамниченог Архиепископа охридског Г.Јована.

-Молите се за све нас у Македонији, као би што прије, вашим молитвама превазишли раскол у нашој земљи. Да будемо сви једно, као што смо и ми данас посвједочили јединство Цркве служећи Литургију у цркви Ваведења Пресвете Богородице у којој је и кивот Светог Василија Острошког - казао је о. Јордан. Он је пожелио и да се ускоро сви окупимо у Македонији и да се Литургија служи код Светог Нума Охридског Чудотворца, да се и тамо покаже јединство Цркве и народа.

Пререзан је и благословен славски колач у цркви Ваведења Пресвете Богородице. Прослава празника настављена је у манастирској гостопримници у Доњем манастиру, а потом су сви уживали у трпези љубави припремљеној у славу Пресвете Богородице.