Да наше братске везе оснажимо везама љубави Божје

Њихова Преосвештенства Епископи будимљанско-никшићки Г. Јоаникије и костромски и галички Г. Терапонт из Руске Православне Цркве, који је, ових дана, гост Епархије будимљанско-никшићке, служили су на празник Преподобног Киријака Отшелника, у недјељу 12. октобра 2014, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Преосвећеној Господи Епископима саслуживало је свештенство и свештеномонаштво поменутих Епархија, а литургијском сабрању, које је појањем пратио хор Свете мати Анастасије српске, присуствовао је велики број вјерног народа беранског краја.

Литургијском проповједи обратио се Његово Преосвештенство Владика Јоаникије, говорећи о снази, љепоти и дјелотворности ријечи Божје.

„Јеванђељска ријеч нема само један смисао, нити само дејство у једном правцу, него у многим правцима. Зато Господ поучава Свете апостоле, открива им силу Своје ријечи коју ће им дати, којом ће их опуномоћити да проповједају. И говори Господ: Не бојте се, од сада ћу вас учинити ловцима људи. Чиме то свети апостоли и њихови наследници, драга браћо и сестре, лове људске душе? Лове их стријелом љубави Божје, стријелом ријечји Божје, ријечи истине, ријечи живота. Тиме су Свети апостоли распрострли мреже Божанске љубави да касније улове цио свијет", казао је, између осталог, у својој бесједи Преосвећени Епископ Јоаникије.

Он је, овом приликом, Његово Преосвештенство Владику костромског и галичког одликовао Медаљом Светог великомученика Георгија првог степена за унапређење и утврђивање братских веза међу словенским православним народима.

Преосвећени Епископ Терапонт је заблагодарио Владици Јоаникију на позиву да посјети Епархију будимљанско-никшићку и катедрални манастир Ђурђеви Ступови и позвао га да на званичном ниоу дође у Костром и да се тамо у њиховим светињама заједно помоле за вјерни народ обје Епархије.

У знак сјећања на заједничко богослужење Њихова Преосвештенства су размијенили пригодне поклоне.