Литургија на Михољдан у цркви Свете Тројице

Tagged:

Свету Литургију на празник Перподобног Кириака Отшелника - Михољдан и Светог Теофана Мироточивог, у цркви Свете Тројице служио је протосинђел Павле уз саслужење јеромонаха Евстатија, јереја Божидара Селанића из Епархије жичке, јереја Радмила Чизмовића, јереја Драженка Ристића из Шавника и свештенођакона Николе Миљковића из храма Светог Николаја у Нишу.

Након Светог причешћа бесједио је о. Павле који је подсјетио на ријечи апостола Павла који је казао да закон Христов, закон Господњи, закон љубави можемо да испунимо само ако смо у заједници једни са другима.

- Не као неки скуп, група или привремено сабрање, него истински, они који су повезани љубављу, који су повезани једни са другима и који су спремни да истрпе слабост, који умију да се радују, да се радују памети коју им је Бог даровао, који се радују вјечном појању које је опет Бог даровао, који се радују вриједним рукама које је Бог даровао, који се радују разним даровима и наравно који се не предају кад је тешко - рекао је о. Павле.

Он је додао и да смо ми људи по природи сажаљиви, да се чак и на животињу сажалимо, али да нам је тешко да се радујемо радости ближњега.

- Да би се нама људи радовали и да би нас вољели Бога ради, морамо и ми друге људе да уважавамо свим својим бићем, а подвиг је свакако потребан. У данашњем тропару смо чули да је светитељ постом, бдењем и молитвама примио од Бога дарове, али опет не за себе самог, него за цијели свијет - рекао је о. Павле и додао да се молитвама светих људи овај свијет одржава и напредује.

Данас је у Острогу обиљежен и имендан сабрата острошке обитељи монаха Теофана. Протосинђел Павле и саслужитељи су благословили и осветили славски колач, вино и жито, и честитали о. Теофану имендан.

Отац Павле је истакао и да је важно нагласити да је Свети Теофан Мироточиви светитељ међу ријеткима из чијих је моштију точило миро, које је исцјељивало и духовне и тјелесне болести.