Прослављена годишњица освећења подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења

Светом архијерејском литургијом, свечаном Литијом, благосиљањем славског колача и славском трпезом хришћанске љубави у Подгорици је данас свечано прослављена прва годишњица од освећења Саборног храма Христовог Васкрсења.Свету литургију служили су Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије и умировљени Епископ захумско-херцеговачки и приморски Господин Атанасије, уз саслужење многобројног свештенства и молитвено учешће вјерног народа.

По благослову Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија вјерници су, специјално овом приликом, у храму могли да цјеливају дјелић моштију Светог Теодора Стратилата.У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Владика Атанасије је рекао да је подгорички Саборни храм подигнут на темељима старих ранохришћанских храмова.„Данас прослављамо обновљење, или поновљење храма, како кажу Срби "поновио се" када човек обуче ново, до тада необлачено одело. Тако славимо годишњицу поновљења овога храма Васкрсења, рекао је Владика Атанасије.

У току Литургије са службеног пута из Москве је стигао Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.Након причешћа вјерних Митрополит Амфилохије и Епископи Јоаникије и Атанасије су предводили Литију која је опходила Саборни храм, а онда је благосиљан славски колач.Кум славе био је Дејан Шушкавчевић, а од њега су кумство за следећу годину примили Зоран Вукчевић и Драги Вујачић.Митрополит Амфилохије је на крају Светог богослужења рекао да је подгорички Саборни храм чувар квасца Христовог Васкрсења. „Њиме васкрсавају све древне светиње које су биле посијане по овој земљи, од древне Диоклије па до данас. А она је овдје никла и саграђена да ми њоме узрастали у мјеру раста висине Христове", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Секретар Саборног храма отац Мирчета Шљиванчанин је прочитао честитку предсједника Црне Горе Филипа Вујановића Митрополиту Амфилохију поводом годишњице освећења храма.Потом је у ресторану „Ханови" приређена богата славска трпеза хришћанске љубави.